Бившият шампион Бордо беше върнат във втора дивизия на Франция три дни преди началото на новия сезон, след като първоначално беше изхвърлен в третото ниво на френския футбол заради финансови проблеми. Клубът беше помилван от Френската футболна федерация (FFF), след като представи нов план за преструктуриране на дълга.

Шесткратният шампион на Франция Бордо беше изпратен във втора дивизия, след като завърши на дъното в Лига 1 миналия сезон, тъй като отчете дългове около 40 милиона евро.

Финансовият наблюдател на френския футбол, Националната дирекция за контрол на управлението на професионалните клубове (DNCG), установи обаче, че те няма да могат да изпълнят финансовите си задължения през предстоящия сезон и нареди да бъдат изпратени в третото ниво на френския футбол.

Нов план за преструктуриране на дълга с кредиторите на клуба, плюс капиталова инжекция от 10 милиона евро от собственика Жерар Лопес и гаранция от 14 милиона евро от продажби на играчи, доведоха до съгласието на Френската федерация Бордо да играе в Лига 2 този сезон.

Централата поиска от DNCG да "упражнява засилен и редовен финансов контрол на клуба през сезон 2022/2023", се казва в специално изявление.

Бордо ще започне новия сезон с мач срещу Валансиен през уикенда.