Президентът на Пари Сен Жермен Насър Ал-Хелаифи е разследван по обвинения в "отвличане и изтезания" в родината му Катар.

Трима френски съдии бяха назначени да започнат разследване срещу собственика на ПСЖ за "предполагаемото отвличане и изтезания" на френско-алжирския лобист Тайеб Бенабдерахмане, съобщава френското издание L'Equipe.

42-годишният Бенабдерахмане твърди, че е бил подложен на "отвличане, задържане и изтезания", извършвани в продължение на шест месеца, за които се твърди, че има и документи. Твърди се, че Бенабдерахмане е бил задържан в Катар от януари 2020 г., около три месеца след като се е установил в страната, за да извършва лобиране.

Тогава се твърди, че 42-годишният е бил затворен и изтезаван, преди да бъде поставен под домашен арест. Той твърди, че е получил разрешение да напусне през ноември едва след като е подписал споразумение за поверителност, което предвижда неразкриване на "чувствителния" характер на документите, които притежава.

Съобщава се, че тези документи се отнасят до присъждането на Световното първенство през 2022 г. на Катар, както и телевизионните права за изданията на турнира през 2026 г. и 2030 г. на BeIN Media. Базираната в Катар корпорация за излъчване се оглавява от Ал-Хелаифи, който беше обвинен в сключване на договор с бившия генерален секретар на ФИФА Джером Валке, преди да бъде оправдан през октомври 2020 г.

"Много сме щастливи, че истинското досие на тази история най-накрая е разследвано от френското правосъдие", казаха адвокатите на г-н Бенабдерахмане, Maitres Romain Ruiz и Gabriel Vejnar, пред AFP.

Както съобщава Sun, Ал-Хелаифи отговори на обвиненията със следното изявление: "Вие говорите за професионални престъпници. Те са сменяли адвокатите си повече пъти, отколкото са сменяли историите и лъжите си.

Това е върховната медийна манипулация. Просто съм изумен, че толкова много хора са приели своите лъжи и противоречия за достоверни – но това е медийният свят, в който се намираме днес. Справедливостта ще си дойде на мястото – нямам време да говоря за дребните професионални престъпници".

Това е вторият скандал, който удари парижкия клуб в рамките на няколко дни, като крайният защитник Ашраф Хакими беше обвинен в предполагаемо "сексуално насилие" в понеделник.