Най-богатият човек във Великобритания Джим Ратклиф се интересува от закупуването на Ница, след като направи същото с тим Скай в колоезденето миналия месец, разкри брат му за френските медии. Робърт Ратклиф потвърди за вестник „Ница-Матен“, че неговият брат, шеф на петролния гигант Инеос, иска да закупи френския клуб след информации за преговори в четвъртък.

„Ние не искаме да закупим клуб, който трябва да бъде изграден от нулата. Ница разполага с великолепен стадион и чисто нов тренировъчен център“, сподели Робърт Ратклиф. Той настоя, че брат му, фен на Манчестър Юнайтед, „иска да инвестира във футбола“, и Лига 1 разполага с чудесни играчи като Мбапе и Неймар, някои от най-добрите в света“.

Въпреки първоначалния интерес за продажба обаче, той разкри, че собственикът на Ница Чиен Лий е отклонил офертата, която според информации е била от порядъка на 100 млн. евро. „Той ми каза, че е отворен към продажба…но 24 часа по-късно, ние бяхме информирани, че той не иска да получава повече оферти“, продължи братът на Джим. 66-годишният подкрепящ Брекзит милиардер Ратклиф има богатство, оценявано на 21 млрд. паунда, което му отрежда първо място в класацията за най-богати хора на Sunday Times за 2018.

Той основа Инеос през 1998 и се превърна в една от най-големите петролни компании в света. Тя има годишни продажби от 60 млн. долара и дава работа на над 18 000 души в 24 страни. Освен че закупи тим Скай миналия месец, Ратклиф стана собственик и на швейцарския Лозана. Ница, който е ръководен в момента от бившия национал на Франция и играч на Арсенал Патрик Виейра, се намира на осма позиция в Лига 1 при осем оставащи кръга до края на първенството. Клубът няма голям трофей от 1997 година, когато завоюва Купата на Франция. /БГНЕС