Отборът на ПСЖ се наложи с 2:0 над Монако в дербито на 18-ия кръг на френската Лига 1. И двата гола за домакините бяха дело на Килиан Мбапе, който изведе отбора си напред в 13-ата минута с точен изстрел от дузпа, а в добавеното време на първата част удвои аванса на своя тим.

БТА 
12 снимки

Парижани излязоха със специални екипи, чиито номера на гърбовете им бяха в златист цвят, в чест на седмата Златна топка на Лионел Меси. 


Началото на двубоя бе вихрено. Гостите имаха нужда само от няколко секунди, за да стигнат до голово положение. Софиан Диоп напредна в наказателното поле и стреля към вратата на Донарума, но за щастие на италианеца нацели страничния стълб. 

В деветата минута Ди Мария се свлече на земята след съприкосновение със Сидибе. Съдията реши да прегледа ситуацията с ВАР, а след проверката отсъди дузпа за домакините. Зад бялата точка застана Килиан Мбапе, който с безкомпромисен изстрел изведе парижани напред в резултата. 


След 23 минути игра отбраната на ПСЖ допусна Бен Йедер да навлезе в наказателното поле, но Донарума внимаваше и спря французина. Малко по-късно ПСЖ отново отърва кожата след като "монегаските" не успяха да се възползват от хаоса в наказателното поле на противника. 

В следващите минути темпото на игра поспадна, за да се стигне до края на първата част, когато Мбапе нанесе втория си удар. Меси се възползваха от поредната грешка на отбраната на противника, напредна и подаде към свободния Мбапе, който имаше цялото време на света да прати кълбото в далечния ъгъл на Нюбел. 


С подновяването на играта Маурисио Почетино бе принуден да прави смяна, след като Бернат разтегна, докато гони топката, а на негово място влезе Тило Керер. 

В 65-ата минута Лионел Меси стреля директно от пряк свободен удар, но прати топката извън очертанията на вратата. В 71-ата минута отново Меси бе в центъра на събитията. Аржентинецът си освободи пространство за удар в наказателното поле, но шутът му премина встрани от лявата греда. 

Десетина минути преди края носителят на седем Златни топки отново се отчете с пропуск. Звездата успя да надделее във физическия сблъсък със съперник, но завършващият удар отново бе неточен. Пет минути преди края на редовното време Килиан Мбапе се прости с надеждите си за хеттрик и напусна терена за сметка на Мауро Икарди. 

В добавеното време Головин опита да отбележи почетно попадение за своя тим, но Донарума се намеси решително и опази мрежата си. 

Така момчетата на Маурисио Почетино се върнаха на победния път и вече имат 45 точки в своя актив. Монако, от своя страна, вгорчи вкуса от последните срещи и остана осми с 26 пункта. 


ПСЖ - Монако  КР 2:0 
1:0 Килиан Мбапе (д.) 13'
2:0 Килиан Мбапе 45+1'


СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

ПСЖ: 50. Донарума, 2. Хакими, 5. Маркиньос, 22. Диало, 14. Бернат, 18. Вайналдум, 6. Верати, 27. Гей, 30. Меси, 7. Мбапе, 11. Ди Мария 

Треньор: Маурисио Почетино 

Монако: 16. Нюбел, 12. Енрике, 3. Марипан, 6. Дизази, 19. Сидибе, 8. Чуамени, 22. Фофана, 7. Мартинс, 17. Головин, 37. Диоп, 10. Бен Йедер 

Треньор: Нико Ковач 

Съдия: Беноа Бастиен 
Стадион: "Парк де Пренс", Париж