Монако направи огромна крачка към прекъсване на хегемонията на ПСЖ във вътрешния шампионат на Франция. "Монегаските" взеха най-тежкото си гостуване до края на сезона в Лига 1 и са с равен актив с парижани на върха в класирането, но с мач по-малко от тях. 

"Монегаските" надделяха с 2:1 в битката с другия евробоец на френския футбол Олимпик Лион на неговия "Стад де Люмиер" и мечтаят за титлата четири кръга преди края, но с пет мача оставащи за тях. 

Радамел Фалкао и Килиан Мбапе отбелязаха изключително важните попадения за тима от Княжеството преди почивката, докато Лука Тусар намали за Лион малко след подновяването на играта, но това беше всичко за "хлапетата" и те трябваше да се примирят с поражението в този здрав и много завързан сблъсък. 

Мачът започна двуостро и още от началото имаше възможности и за двата отбора. Първият шанс обаче беше за гостите. В 13-та минута Килиан Мбапе отправи опасен удар, но Антони Лопес изби. 

Домакините не се стреснаха от това и на свой ред имаха възможност да се разпишат, но в 30-та минута ударът на Мемфис Депай не затрудни особено Даниел Субашич. Развръзката в това полувреме обаче тепърва предстоеше. 

В 36-та минута "монегаските" откриха резултата. Тома Лемар центрира от корнер и намери Камил Глик на далечната греда, полякът свали перфектно за Радамел Фалкао и той също с глава прониза мрежата за 1:0. 

В тези минути тимът от Княжеството беше пълновластен господар на случващото се на терена. В 43-та минута удар на Бернардо Силва намери гредата, но точно преди почивката преднината на гостите стана два чисти гола. 

Тогава Силва отне топката в центъра и с един перфектен пас елиминира защитата на съперника, намирайки Килиан Мбапе. Младият талант елиминира защитник и с прекрасен удар направи 2:0. 

При този резултат дойде и почивката, но веднага след нея Лион отвърна на удара. В 50-та минута Мемфис Депай центрира перфектно от корнер и качи топката на главата на Лука Тусар, който изстреля истински куршум и не остави шансове на Субашич - 1:2. 

Монако опита да си върне аванса от две попадения, но ударът на Тома Лемар от пряк свободен удар в 60-та минута беше спасен от Лопес. Последваха няколко опасни удара от страна на играчите на Лион, но все малко не им достигаше да отбележат. 

В 70-та минута "хлапетата" искаха и дузпа за нарушение на Набил Дирар, но реферът не даде такава. Най-чистото положение за Лион изпусна Корентен Толисо в 84-та минута, когато стреля с глава от около точката на дузпата след прекрасно центриране на Рафаел да Силва, но топката мина буквално на 3-4 сантиметра от страничната греда. 

В ответната атака и Валер Жермен не успя да се разпише от ситуация, останал един на един с последния защитник на домакините и в крайна сметка повече попадения в този супер интересен мач не паднаха. 

Така Монако запази първата си позиция, макар и само благодарение на по-добрата си голова разлика от ПСЖ, но е с мач по-малко от шампионите и може да излезе пак с три точки напред. Лион остава с 54 точки на петата позиция и все още не може да е спокоен за мястото си в Европа следващия сезон.