След като феновете на Сент Етиен бяха централна тема в началото на миналия месец, сега и играчите на „зелените” се проявиха в крайно негативна светлина. В 18-ия кръг на Лига 1 Монако съсипа „светците” с 4:0, като малобройната публика на „Жофроа Гишар” видя безумен червен картон за капитана Стефан Рюфие, който реагира гневно при спорния трети гол.

Точно както в дербито срещу Олимпик Марсилия преди седмица, и този път Сент Етиен стартира ужасяващо, инкасирайки рано-рано в своята мрежа. В 3-ата минута гостите от Княжеството проведоха образцова атака отдясно, при която Рони Лопес бе изведен по чудесен начин в пеналта. От самата аутлиния той даде наглед обречено центриране, което някак мина през купа от защитници, за да отиде при Балде Кейта. Бившият ас на Лацио овладя и стреля към вратата, улучвайки защитник. При последвалата добавка Джибрил Сидибе се представи далеч по-добре, като отправи фин прехвърлящ удар  от около 14 метра – 1:0.

Натискът на гостите не отслабна и в 18-ата минута само застанал пред голлинията  бранител попречи на Фалкао да отбележи. Все пак в 32-ата всичко си дойде на мястото, след като Балде получи отляво и даде пас за намиращия се пред наказателното поле Тома Лемар. Звездата на „монегаските” само с един финт литна трима защитници, а след това мина покрай четвърти и реализира с шут диагонала – 2:0.

Малко след началото на второто полувреме дойде и най-горещият момент от мача. В 53-ата минута Монако стигна до корнер отдясно по атаката, а Жоао Моутиньо центрира не дотам прецизно. Отбитата топка попадна у Рони Лопес, който моментално я посрещна с шут от въздуха. Фалкао бе на пътя ѝ и я отклони към долния десен ъгъл, а Стефан Рюфие показа удиветелен рефлекс, за да отбие. Той нямаше какво да стори при моменталната добавка на Фабиньо, при която останаха съмнения за засада.

Именно те разгневиха до краен предел стража, който скочи и се затича към страничния съдия, чийто флаг остана долу. Внушителният играч доста заплашително приближи рефера и го подпря с тяло, докато му търсеше сметка за липсата на отсъждане. В този миг дотича и главният съдия Амори Делерю и след кратко забавяне, в което опита да отпрати скупчилите се играчи в зелени екипи, той вдигна директен червен картон на Рюфие.

Вратарят остана сащисан от решението и веднага влезе в спор с рефера, като няколко минути не напускаше терена. Когато най-сетне го стори, Рюфие даде бързо интервю пред представителите на медиите. Докато това се случваше, на пистата адски вбесен се появи един от директорите в клуба – Ролан Ромейер. Шефът трябваше да бъде спрян, за да не нахлуе на терена при рефера Делерю. Трябваше да минат около 5-6 минути преди страстите окончателно да се уталожат, а мачът да продължи. В същото време дори телевизионните повторения не успяха да дадат ясна представа дали всъщност голът на Фабиньо е бил редовен или не.

Вече видимо сломеният Сент Етиен нямаше какво да стори с 10 души на терена и още преди изминаването на час игра резултатът набъбна до 4:0. Монако осъществи бърза контраатака, а Фабиньо пусна вляво за Балде Кейта. Сенегалецът не се зачуди, а с второто си докосване отправи шут от около 21 метра, който прониза долния десен ъгъл – 4:0.

До края на мача Монако изпусна още чисти положения, докато Сент Етиен имаше късмет да завърши срещата без втори изгонен. В 75-ата минута Венсан Пажо може би заслужаваше да поучи най-малкото втори жълт картон за опасно влизане срещу Рони Лопес. Съдията Делерю изглеждаше готов да му го покаже, но докато изчакваше провинилия да се приближи, няколко от играчите на „монегаските” го призоваха да не гони халфа.

За Монако това бе рекорден успех в съперничеството със Сент Етиен на ниво Лига 1. Отборът на Леанордо Жардим вече има 38 точки на второто място във временното класиране, където Пари Сен Жермен води убедително (44). Сент Етиен записа трето поражение в последните си четири мача и с 20 пункта заема 15-ата позиция.