Франция ще има своя нов шампион. Монако направи голямата крачка към титлата след погром с 4:0 над Лил и само на теория може да бъде изпреварен от Пари Сен Жермен в последния кръг. 

За да изпуснат сигурната си титла, "монегаските" трябва да загубят оставащите си два двубоя до края на сезона, а парижани да победят Каен в последната си битка на "Парк де Пренс" с... поне 20 гола разлика. 

Момчетата на Леонардо Жардим направиха поредната си симфония пред трибуните на "Луи Втори", като основните изпълнителни в нея бяха Радамел Фалкао, който се отличи с два гола, Килиан Мбапе, направил две асистенции, както и Бернардо Силва, който реализира едно попадение. А всичко беше гарнирано с автогол на Жуниор Алонсо в края. 

Домакините бяха решили да не оставят нищо на случайността още от самото начало на двубоя. И затова гледаха бързо да изковат преднината си. И успяха да го сторят. В 6-та минута те вече водеха в резултата. 

Тогава Тома Лемар центрира перфектно от фланга и качи топката на главата на Радамел Фалкао. Колумбиецът с прекрасен изстрел не остави шансове на вратаря и резултатът беше вече открит. 

Последваха редица ситуации пред вратата на "кучетата". Бернардо Силва, Килиан Мбапе, Тома Лемар и кой ли още не се редуваха да изпускат. Гостите от Лил рядко поглеждаха към вратата на противника и на всички беше ясно кой ще е победителят. 

Но успокоителният втори гол така и не падаше. Поне до продължението на първата част. Тогава Мбапе навърза защитата на противника и с хубав пас във вратарското поле намери Бернардо Силва, който нямаше как да сбърка - 2:0. 

След почивката "монегаските" се забавляваха и търсеха още попадения, за да донесат още наслада на феновете си. Всичко им се удаваше с лекота и положенията пред вратата на съперника се създаваха като на шега. 

Класиката беше оформена в 69-та минута. Тогава при поредната страхотна атака отново Мбапе прояви комбинативна игра и намери с един страхотен пас Радамел Фалкао зад защитата и колумбиецът направи 3:0. 

В последните минути натискът не спря за кеф на феновете. И остана време за четвърти гол в мрежата на Лил, макар че той беше автогол на Жуниор Алонсо. Но това нямаше как да провали купона на всички в състава на "монегаските". 

Така те чакат с нетърпение мача си в сряда със Сент Етиен, когато ако спечелят една точица, ще си гарантират и на теория титлата, за да прекъснат официално хегемонията на ПСЖ във френския футбол.