Какво показва световното журналистическо разследване по т.нар. "Панамски документи"? 

Президентът на УЕФА Мишел Платини и звездата на Барселона Лионел Меси фигурират в документи с данни за дейност в офшорни зони. Това стана ясно от разследване на Международния консорциум за журналистически разследвания, базиран във Вашингтон.

Докладът е на база информация от панамската компания "Мосак Фонсека", която е давала юридически консултации при регистриране на компании в офшорни зони.
Съгласно документите, Платини се възползвал от услугите на "Мосак Фонсека" през 2007 година (в тази година Платини е избран за президент на УЕФА).
В документите на панамската компания са споменати имената на 20 известни футболисти, които са играли или все още играят за клубове като Барселона, Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид.

Съгласно архивите, на Лионел Меси и баща му Хорхе принадлежи офшорката Mega Star Enterprises, която е регистрирана в Панама.
За първи път в документацията на Мосак Фонсека" за тази фирма се споменава на 13 юни 2013 година, когато испанската прокуратура обвини Меси и баща му за данъчни измами.
Както е известно, Меси ще се изправи пред съда на 31 май по обвинение за укриване на данъци в размер на 4,1 милиона евро.

Освен това, и големи политически фигури като Владимир Путин са замесени в разследването.