Френският шампион Пари Сен Жермен постигна инфарктна победа с резултат 3:2 като гост на коравия Брест на стадион „Франсис-Льо Бле“ в първия неделен двубой от десетия кръг на Лига 1.

Всичко стартира отлиббно за парижани, които откриха резултата чрез Уорън Заир-Емери откри с чудесен изстрел в 16-ата, а капитанът Килиан Мбапе удвои в 28-ата минута. Стив Муние върна един гол в 44-ата, а Жереми Льо Дуарон изравни в 52-ата минута. Все пак Мбапе донесе успеха на своя тим в 89-ата минута, когато пропусна дузпа, но бе точен при добавката. 

Срещата предложи висококачествен футбол и от двата отбора през целия мач. Първата част бе на сметката на гостите, които водеха играта и чак в самия край се отпуснаха. Второто полувреме обаче нещата се промениха и домакините не само, че изравниха резултата, а и бяха много близо до това да направят пълен обрат. Шампионите се лутаха в търсене на трети гол, който все пак дойде в края, като отново герой бе звездата Мбапе.

По този начин ПСЖ събра 21 точки и се изкачи до втората позиция, като остава на една от лидера Ница, който все още няма загуба от наалото на сезона. Брест също остава високо в класирането - на шеста позиция с 15 пункта. В следващия кръг възпитаниците на Луис Енрике приемат Монпелие, докато тези на Ерик Роа гостуват на Монако.

КЛАСИРАНЕ В ЛИГА 1 / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Първата възможност в срещата бе на сметката на парижани, когато в третата минута капитанът Килиан Мбапе изведе Канг-ин Лий отдясно в наказателното поле, смени рязко посоката и стреля силно към вратата, но вратарят Марко Бизот отрази. Топката след това попадна в Брадли Баркола, който обаче не успя да отправи силен изстрел и стражът улови без проблеми.

Две минути по-късно отново гостите бях пред противниковата врата. Тогава Мбапе влезе отляво в наказателното поле и комбинира с Баркола, който върна към дъгата пред пеналтерията, където Уорън Заир-Емери шутира мощно с десния крак, но Бизот спаси.

Натискът на ПСЖ продължи и с далечен изстрел на Ашраф Хакими, който бе неточен. Точно тогава за кратко над стадиона се изпипа и градушка.

Брест създаде първата си интересна ситуация в 12-ата минута, която дойде след грешка на вратаря Джанлуиджи Донарума, който бе притиснат във вратарското поле и подари топката на Юго Манети, но домакините не успяха да се възползват от нея. Секунди по-късно Баркола сбърка до наказателното си поле, което позволи на Стив Муние да отнеме топката и да изведе отдясно в близост до вратата Жереми Льо Дуарон, който обаче стреля от външната страна на мрежата на Донарума.

Четири минути по-късно обаче ПСЖ откри резултата. Тогава Баркола намери в половината на домакините Заир-Емери, който преодоля съперник, напредна към наказателното поле и отправи страхотен далечен изстрел, който влетя неспасяемо в горния десен ъгъл на Бизот за 0:1.

В 21-ата минута гостите имаха шанс за второ попадение. Голмайсторът Заир-Емери комбинира с Лий, а южнокореецът след това направи отлично двойно подаване с Гонсало Рамош, след което Лий завърши с мощен удар в наказателното поле, но Бизот изби в корнер.

Домакините отговориха с далечен шут на Мехди Камара в 17-ата минута, който обаче бе неточен.

Само минута по-късно ПСЖ удвои преднината си. Канг-ин Лий даде чудесен пас с външната част на левия си крак за Мбапе, който напредна по левия фланг на скорост. Нападателят влезе в наказателното поле, опита да си отвори пространство за удар и го направи, като се получи рикошет в крака на капитана на домакините Брендън Шардоне, който не остави шансове на Бизот – 0:2. Това бе девети гол за Мбапе в първенството през сезона.

Гостите продължиха да натискат и в 41-ата минута Мбапе можеше да се разпише за втори път, след като получи пас по земя в дъгата точно на границата на наказателното поле, като стреля силно и технично с десния крак, но за пореден път Бизот се намеси и изби в корнер с крак.

Брест обаче съумя да се върне в самия край на първата част. В  44-ата минута Кени Лала центрира отдясно на границата на вратарското поле, където Милан Шкриниар увисна, а Данило Перейра остана зад Стив Муние, който с глава не остави шансове на Донарума – 1:2.

Домакините стартираха втората част с опит за натиск и в 51-ата минута се стигна до разбъркване в наказателното поле в ПСЖ, а голмайсторът Муние стреля от добра позиция, но двама играчи на гостите успяха да го блокират в корнер.

Именно след изпълнението на ъгловия удар дойде и изравнителното попадение за домакините. Тогава Ромен Дел Кастийо центрира, а на първа греда Льо Дуарон бе изпуснат и с гръб към вратата нанесе прекрасен изстрел с глава, който попадна в долния десен ъгъл на Донарума за 2:2 в 52-ата минута.

Шест минути по-късно Мбапе получи пас на левия фланг, преодоля съперник, влезе в наказателното поле и опита силен удар към далечния ъгъл по диагонала, но неточно.

В 62-ата минута и пред Фабиан Руис се откри шанс за изстрел, но испанецът шутира с десния крак в аут от границата на наказателното поле.

Три минути след това и Брест имаше добро положение за попадение. Пиер Леес-Мелу напредна в половината на ПСЖ и шутира, но бе блокиран. Топката обаче попадна на пътя на Муние в наказателното поле и стреля с десния крак, но покрай лявата греда на Донарума. Малко след това Льо Дуарон не успя да засече добро центриране отдясно, за да осъществи пълен обрат.

Брест играеше прекрасно и беше много близо до пълния обрат. Тогава Леес-Мелу се озова в добра позиция отдясно в наказателното поле и стреля, но Донарума успя да избие. При добавката пък Льо Дуарон също шутира точно, но отново стражът на ПСЖ някак отрази с една ръка и съумя да запази резултата.

Влезлият като смяна Витиня стреля опасно отляво в наказателното поле след добра комбинация между играчите на парижани, но Бизот спаси.

Драмата обаче предстоеше в края на двубоя. В 84-ата минута Мбапе отигра технично с пета за резервата Рандал Коло Муани, който бе препънат от Лилиан Брасие в наказателното поле, но сигнал за дузпа не последва. Минута по-късно съдията Жером Бризар бе извикан да разгледа ситуацията със системата ВАР и в крайна сметка посочи бялата точка. Тогава се стигна до напрежение между играчите на двата отбора и се раздадоха няколко жълти картона. Дузпата беше изпълнена чак в 89-ата минута, като Мбапе се зае с изпълнението, но вратарят Бизот спаси удара на нападателя в долния му десен ъгъл. Топката обаче се върна в Мбапе, който този път не пропусна, за да даде нов аванс на своя тим – 2:3. След това той изради бурно радостта си, като направи жест с ръка, махайки към феновете на Брест за довиждане.

Домакините не се предадоха и опитаха да изравнят отново, но резервата Ашраф Дари стреля със задна ножижа в ръцете на Донарума в добавеното време.

До края обаче ПСЖ удържа аванса си и си тръгна с ценни три точки от северозападна Франция.


FT  | БРЕСТ – ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН  2:3

0:1 Уорън Заир-Емери 16'

0:2 Килиан Мбапе (к) 28'

1:2 Стив Муние 44'

2:2 Жереми Льо Дуарон 52'

2:3 Килиан Мбапе 89'

Лига 1, 10-и кръг

Главен съдия: Жером Бризар, Франция

Стадион: „Франсис-Льо Бле“, Брест, Франция


Стартови състави на двата отбора:

БРЕСТ (4-3-3): 40. Марко Бизот – 27. Кени Лала, 5. Брендън Шардоне (к), 3. Лилан Брасие, 2. Брадли Локо – 45. Махди Камара, 20. Пиер Леес-Мелу, 8. Юго Манети – 10. Ромен Дел Кайстийо, 9. Стив Муниe ⚽, 22. Жереми Льо Дуарон ⚽

Резерви: 30. Грегоар Кудер (вр), 4. Ашраф Дари, 25. Жулиен Льо Кардинал, 19. Жордан Амави, 28. Жонас Мартен, 26. Матиаш Перейра Лаже, 23. Камори Думбия, 7. Мартин Сатриано, 21. Билал Брахими

Старши треньор: Ерик Роа

ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН (4-3-3): 99. Джанлуиджи Донарума – 21. Люка Ернандес, 37. Милан Шкриниар, 15. Данило Перейра, 2. Ашраф Хакими – 19. Канг-ин Лий, 33. Уорън Заир-Емери ⚽, 8. Фабиан Руис – 7. Килиан Мбапе (к) ⚽⚽, 9. Гонсало Рамош, 29. Брадли Баркола

Резерви: 80. Арнау Тенас (вр), 26. Норди Мукиеле, 38. Итън Мбапе, 27. Шер Ндур, 28. Карлос Солер, 4. Мануел Угарте, 17. Витиня, 23. Рандал Коло Муани, 10. Усман Дембеле

Старши треньор: Луис Енрике