Олимпик Марсилия и Монако изиграха динамично дерби, в което обаче не успяха да се победят и завършиха наравно при резултат 1:1 в мача си от 20-ия кръг на френската Лига 1. Жордан Верету си отбеляза автогол в 17-ата и даде преднина на "монегаските", но Алексис Санчес изравни в 47-ата минута, с което беше оформен и крайния резултата.

БГНЕС / BGNES
23 снимки

И двата тима трябва да съжаляват за изпуснатата победа, след като си разделиха по едно силно полувреме. Първата част бе за гостите, които спокойно можеха да водят на почивката с два-три гола. През вторите 45 минути обаче на терена бяха само домакините, които изравниха мигновено и натиснаха серизоно, а нямаха и късмет, след като Леонардо Балерди удари греда.

По този начин двата отбора запазват позициите си в класирането. Марсилия е трети с 43 точки, на четири от лидера Пари Сен Жермен, който обаче е с мач по-малко. В същото време Монако е позиция по-надолу с 38 пункта. В следващия кръг възпитаниците на Игор Тудор, които са вече осем поредни мача без загуба в първенството, гостуват на Нант, докато "монегаските" приемат Оксер.

КЛАСИРАНЕ В ЛИГА 1 / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Монако стартира по-силно и в началните минути създаде две хубави възможности за попадение. Още в третата минута капитанът Уисам Бен Йедер получи в половината на Марсилия, възползва се от празното пространство и влезе в наказателното поле, но точно преди да стреля бе блокиран. Топката обаче след това попадна в Елиес Бен Саир, който влезе отляво в пеналтерията и отправи хубав изстрел по тревата в близкия ъгъл, но вратаря Рубен Бланко реагира и изби с една ръка.

Две минути по-късно Бен Йедер намери на десния фланг Крепин Диата, който напредна на скорост и центрира ниско към границата на вратарското поле, а там Вандерсон опита да засече във вратата, но не успя да осъществи добър контакт с топката.

Домакините отговориха с удар от дистанция на новото попълнене Руслан Малиновский, който бе точен, но вратарят Александър Нюбел улови, макар че първоначално не се намеси по най-добрия начин. 

Гостите обаче продължиха да са по-опасни и в 15-ата минута Юсуф Фофана изведе отлично отдясно Бен Йедер, който напредна и влезе в наказателното поле, след което стреля ниско по диагонала, но в аут.

Две минути след това Монако поведе заслужено макар и след автогол. Александър Головин центрира от свободен удар отляво, а в наказателното поле Жордан Верету скочи неразчетено и с глава прати топката неспасяемо в своята врата – 0:1.

В 28-ата минута "монегаските" бяха много близо до втори гол. Диата получи отдясно, където имаше много празно пространство, превзе го, влезе в наказателното поле, залъга провников играч и стреля, но вратарят Бланко успя да докосне топката и спаси в корнер. След неговото изпълнение Гийермо Марипан засече с глава, но малко над вратата. 

Само минута след това гостите пропуснаха нова чудесна възможност да удвоят преднината си. Домакините сбъркаха при изнасянето на топката, която бе пресечена и веднага Бен Йедер беше изведен в наказателното поле сам срещу Бланко и опита да прехвърли елегантно, но стражът докосна кълбото. След това обаче нападателят отново достигна до топката и опита да я бутне в опразнената врата от малък ъгъл, но тя премина на сантиметри от дясната греда.

В ответната атака най-сетне марсилци погледнаха в предни позиции, където Малиновский комбинира с Ченгис Юндер отдясно в наказателното поле. Турчинът залъга защитник и стреля точно, но твърде слабо, за да затрудни Нюбел.

Три минути преди края на първата част Диата отправи опасен изстрел от движение пред наказателното поле след изпълнение на ъглов удар, но топката премина над напречната греда.

На почивката беше извършена по една сменя и в двата състава. За марсилци на терена се появи Леонардо Балерди на мястото на Матео Гендузи, а за Монако капитанът Уисам Бен Йедер беше заменен от Бреел Емболо.

Марсилия обаче излезе преобразен за началото на втората час и само две минути след старта изравни резултата. Валентен Ронжие комбинира с Юндер в наказателното поле, който пък предостави топката за Нуно Тавареш отдясно в наказателното поле. Португалецът нанесе силен изстрел към вратата, Нюбел не успя да се намеси убедително и Алексис Санчес бе на точното, за да направи точна добавка за 1:1. 

Домакините продължиха да са по-активни след почивката и в 56-ата и 57-ата минута на два пъти Нуно Тавареш отправи изстрели към вратата на Монако, но без успех. В първия случай Нюбел улови удара му от дистанция, а при втория случай топката премина покрай лявата греда.

Португалецът бе много деен и минута по-късно получи отдясно в наказателното поле, задържа топката и след това я изстреля, но над вратата.  

Двадесет минути преди края на редовното време Марсилия пропусна чудесен шанс за пълен обрат. Малиновский напредна отляво на скорост и центрира перфектно за непокрития Тавареш, който стреля от въздуха с десния крак, но не осъществи най-добрия контакт с топката и тя премина покрай лявата греда на Нюбел в аут.

Домакините диктуваха темпото на двубоя и в 73-ата минута бяха на сантиметри от втори гол, но гредата спаси Монако. Верету центрира от ъглов удар, като топката изглеждаше, че ще излезе в аут, но нисичкия Алексис Санчес успя с глава на далечната греда да я върне във вратарското поле, а там от два метра Леонардо Балерди нацели напречната греда с глава. След това Сеад Колашинац опита да стреля, но над вратата, като защитникът имаше претенции и за дузпа за нарушение срещу него, но такова не беше отсъдено.

„Монегаските“ осъществиха нещо по-опасно за вратата на Марсилия чак в 81-ата минута, когато Вандерсон стреля опасно от въздуха пред наказателното поле, но малко над гредата. Минута след това отново той шутира от дистанция, но този път в ръцете на вратаря Бланко.

В 85-ата минута Тавареш стреля ниско и опасно от дъгата пред наказателното поле към левия ъгъл на Нюбел, който обаче плонжира и улови. Веднага след това на терена за домакините се появи емлбемата на крула Димитри Пайе, който замени Русан Малиновский.

Три минути преди края на редовното време Папе Гей центрира отляво в наказателното поле към далечната греда, където именно Димитри Пайе нанесе силен изстрел от въздуха с десния крак, но топката се оплете от външната страна на мрежата.  

До края на срещата Монако опита да натисне, но неуспешно и срещата завърши без победител.


FT | ОЛИМПИК МАРСИЛИЯ – МОНАКО  1:1

0:1 Жордан Верету (автогол) 17'

1:1 Алексис Санчес 47'

Лига 1, 20-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ОЛИМПИК МАРСИЛИЯ (3-4-2-1)36. Рубен Бланко - 99. Шансел Мбемба, 4. Самюел Жиго, 23. Сеад Колашинац - 17. Ченгис Юндер, 21. Валентен Ронжие (к) ж.к., 27. Жордан Верету ж.к. ⚽, 30. Нуно Тавареш - 18. Руслан Малиновский, 6. Матео Гендузи - 70. Алексис Санчес ⚽

Резерви: 1. Симон Нгапандуенбу (вр), 5. Леонардо Балерди, 29. Иса Каборе, 22. Папа Гей, 47. Бартуг Елмаз, 33. Франсоа Режис Муге, 10. Димитри Пайе 

Старши треньор: Игор Тудор

МОНАКО (4-2-2-2)16. Александър Нюбел - 12. Кайо Енрике, 3. Гийермо Марипан, 6. Аксел Дисаси, 2. Вандерсон - 15. Елиот Матазо, 19. Юсуф Фофана - 17. Александър Головин ж.к., 17. Крепин Диата ж.к. - 10. Уисам Бен Йедер (к), 44. Елиес Бен Сеир 

Резерви: 30. Томас Дидийон (вр), 23. Маланг Сар, 26. Рубен Агилар, 14. Исмаил Якобс, 77. Желсон Мартинс, 41. Сунгуту Магаса, 36. Бреел Емболо, 9. Мирон Боаду, 18. Такуми Минамино

Старши треньор: Филип Клеман


Главен съдия: Жереми Пиняр, Франция

Стадион: „Стад Велодром“, Марсилия, Франция