Очакванията за яростен и оспорван сблъсък между Лил и Ница в 23-ия кръг на Лига 1 останаха напразни. „Кучетата” на Кристоф Галтие надиграха тотално „орлите” у дома, побеждавайки ги с 4:0.

Тимът на Патрик Виейра тъкмо беше показал знаци за стабилизиране в последно време, ала серията му от 4 последователни мача без загуба видя своя край. Още от първата минута Ница отстъпваше на съперника си в почти всеки компонент от играта и резонно бързичко изостана в резултата. В 7-ата минута Жонатан Бамба беше изведен с много пространство отляво и изпрати ниско центриране по тревата. Маланг Сар опита да пресече паса с шпагат, като реално просто повдигна топката за дебнещия зад гърба си Рафаел Леао. Португалецът със злобен шут реализира в горния ляв ъгъл – 1:0.

Лил продължи да доминира и да създава положения, а вторият гол дойде в 37-ата минута. Тогава Ница загуби топката в половината на съперника, а чевръстите халфове на домакините бързо я насочиха към Рафаел Леао. Той технично с пета чукна вдясно за Никола Пепе и най-опасният играч на „кучетата” се понесе като мълния по крилото. Той се озова очи в очи с Данте при границата на наказателното поле и съумя да изпрати до болка прецизен шут в далечния долен ъгъл – 2:0. Това беше 16-ият гол за младия нападател, който в топ 5 първенствата на Европа отстъпва единствено на Килиан Мбапе (ПСЖ – 18 гола) и Лионел Меси (Барселона – 19 гола).

След почивката фантазията продължи да струи от играта на Лил, който в 75-ата минута окончателно довърши съперника си. Контраатаката започна от вратаря Майк Менян, а Никола Пепе влезе в ролята на асистент, извеждайки Бамба на чудесна позиция. Останал очи в очи с вратаря фланговият играч трудно можеше да пропусне – 3:0.

Сривът в Ница беше пълен, а минутка преди края на редовното време Пиер Лийс Мелу беше отстранен с директен червен картон за крайно груб и опасен ритник по резервата Луис Араужо. Бразилецът беше улучен с бутоните малко под сгъвката на коляното си, а съдията промени първоначалното си отсъждане, след като се запозна с видеоповторения на ситуацията.

В добавеното време имаше време за още едно попадение на Лил. Негов автор беше резервата Лоик Реми, който с глава оползотвори красиво центриране на Жереми Пиед от левия фланг – 4:0.

Във временното класиране Лил защити второто си място, което заема по силата на своите 46 точки. Третият Олимпик Лион има 40 и през уикенда има дерби мач срещу лидера ПСЖ (56). Ница остава 7-и с 34 точки, на 3 от 4-ото място, което е последното, даващо право на излаз в евротурнирите.