Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас е сезирал УЕФА относно финансовото състояние на Манчестър Сити и трансферната политика на английския клуб. Преди няколко дни шефът на испанската лига подаде сигнал към Европейската футболна централа, която вече стартира разследване на Пари Сен Жермен.

Тебас заяви в свое изявление пред агенция АП, че Манчестър Сити - собственост на фонд от Абу Даби, и контролираният от катарската кралска фамилия Пари Сен Жермен, се финансират от държавни бюджети и по този начин, не само нарушават реалната конкуренция, но и "непоправимо увреждат футболната индустрия".

На 22-и август Тебас написа отделни писма до управляващия орган в Европа, за да разследва финансовото състояние на Манчестър Сити и на Пари Сен Жермен.

В писмото за ПСЖ се казва, че при тях има несъответствие между приходи и разходи. УЕФА обеща да провери дали има нещо нередно в трансферната политикса на парижани. И двата клуба похарчиха много милиони, за да привлекат доста играчи, докато управата на испанската лига обясни, че тези отбори "се възползват от спонсорства, които нямат икономически смисъл и нямат справедлива стойност".

 „Финансирането на ПСЖ и Манчестър Сити благодарение на държавната помощ нарушава европейската конкуренция и създава инфлационна спирала, която време непоправимо на футболната индустрия. УЕФА трябва стриктно да следи за спазването на наредбите за финансовия феърплей, за да избегне дискриминацията между клубовете. УЕФА трябва да се намеси, защото останалите клубове стават жертва на дискриминация. Нормативните документи трябва да се променят така, че да не се допуска такова нещо“, каза Тебас.

ПСЖ отговори на УЕФА

„ПСЖ нарушава правилата за финансов феърплей на УЕФА в продължение на години. Това не е нищо ново. УЕФА трябва да вземе необходимите мерки, за да ограничи тези действия на френския клуб“, добави шефът на Ла Лига.

УЕФА официално обяви: Разследваме ПСЖ

През 2014-а година същите два отбора бяха наказани с лишаване от 20 милиона евро от наградния си фонд от Шампионската лига. УЕФА вече стартира последното си разследване, след като ПСЖ счупи трансферните рекорди с платените 222 милиона евро за Неймар на Барселона, а в четвъртък подписа и с Килиан Мбапе от Монако. За 18-годишният талант, който в първия сезон ще играе под наем, са отделени общо 180 милиона евро. Първо обаче ще се преценява дали ПСЖ имат право на такава сделка според правилата на финансовия феърплей.

"Катарористите“ и /Едро/Риболовлев удариха тежко по масата