Пандемията от коронавируса засегна футболната индустрия доста сериозно, а очакванията са тази тенденция да се запази. Статистическият център CIES Football Observatory прогнозира разликите в бъдещите стойности на играчите в случай, че не се играят повече мачове и не се подновят договори до края на юни.

По този начин общата трансферна стойност на играчите от водещите 5 големи първенства намаляла с 28 процента: от 32,7 на 23,4 милиарда евро. Размерът на спада варира в зависимост от различни фактори като например възрастта на играчите, продължителността на договора, траекторията на кариерата и последното му представяне преди прекъсването.

Най-голямата загуба в относително отношение засяга по-възрастните футболисти със сравнително кратки договори и играли по-малко през този сезон, отколкото в предишния. Но няма да подмине и големите играчи в средата на футболния си път. Само като пример прогнозната стойност на Пол Погба ще спадне с почти наполовина от 65 милиона евро на 35 млн. евро.

Най-голямата потенциална загуба в процентно изражение беше измерена за френския тим Олимпик (Марсилия): минус 38 процента. Втори най-ощетен отбор се оказва Интер (Милано), чието снижаване на трансферната стойност е слязла надолу с 35.7 процента. Следват Верона (Италия) с 34.3 процента, СПАЛ Ферара с 34.2 и Шефилд Юнайтед с 33.2. Обратно - най-малко забележима загуба е регистрирана за друг френски отбор - Брест, едва минус 16 %. Следват Лече заради ниската себестойност при придобиването на футболистите и испанският Майорка.