Белингам направи невероятен старт на сезона с вкарани 17 гола в първите 23 мача. Англичанинът продължава да развива другите аспекти от играта си, но напоследък му е далеч по-трудно да се разписва – вкарал е едва три гола през календарната 2024 година. Факт е, че трябваше да изтърпи наказание от два мача за червения си картон на „Местая“ срещу Валенсия и точно в този момент в режим на деветка влезе Винисиус. Той вкара 6 гола в последните 4 мача, но бразилецът вече се специализира в отбелязването на попадения от вътрешността на терена.

Gulliver/GettyImages
32 снимки

Винисиус продължава да развива дрибъла и завършващия си удар, като целта е с времето да се превърне в централен нападател. Бразилецът претърпя две травми в периода от август до декември 2023, които го извадиха за 11 мача от терена. Отсъствия, които би трябвало да са намалили броя на головете му, но този Винисиус е на път отново да счупи личния си рекорд. През 2021-22 вкара 22 гола, 23 през миналия сезон и 18 през настоящия, като до края на Ла Лига остават девет мача и поне още два мача в Шампионската лига. Нужни са му още 6 гола, за да подобри рекорда си, но той е в добър ритъм и с това темпо всичко е възможно.

Ефективността на отбелязване на головете му е много по-висока, отколкото през последните два сезона: през 2021-22 е отбелязвал на всеки 194 минути; през 2022-23 - на всеки 207′, а през 2022-23 е бил голмайстор на всеки 20 минути.

Изводите на вестник „Ас“ са, че трансформацията на Винисиус от типично крило в централен нападател е факт. И това се дължи на бъдещето пристигане на Мбапе в Мадрид, което вероятно ще принуди бразилеца да покаже различни качества. Французинът ще се появи отляво в началото на мача, но в определени моменти двамата с Винисиус могат да си разменят позициите и това допълнително да затруднява защитата на противника.

Данните на базираната в Мадрид медия потвърждават, че той запазва ефективността си при дрибъл и е добавил към нея хубав завършващ удар - стреля на всеки 35 минути (45 и 50 през предходните два сезона). Точните му удари са на всеки 57′ (преди това 68 и 78), а процентът на успешен дрибъл остава 39%, както и през миналия сезон. Сега остава Винисиус да подобри дисциплината си. В последните три мача в Ла Лига си изкара три жълти картона. А това означава, че няма да бъде на разположение за двубоя с Атлетик на "Бернабеу", в неделя, 31 март.