Отборът на Ница се погрижи да държи под напрежение двата гранда на френския футбол – Монако и Пари Сен Жермен. Момчетата на Люсиен Фавр показаха много воля и класа, за да спечелят домакинството си срещу Монпелие с 2:1 от 27-ия кръг, като успяха да преобърнат събитията в мача, който не тръгна никак добре за тях.

Ключовата фигура за „орлите“ се оказа крилото Микаел льо Биан, който се появи в игра като резерва след почивката и отбеляза двете попадения за успеха. Преди това домакините допуснаха изключително нелеп гол на Стив Муние, който реално имаше най-малка заслуга за него.

Монпелие откри резултата в 9-ата минута след статично положение, при което бранителите пред Йоан Кардинал изумиха с поредицата от грешки. Първо Данте доста несръчно не можа да изчисти с глава центрирането, а впоследствие Арно Соке изрита кълбото с всичка сила към тялото на свой съотборник. Параболата след рикошета отведе топката право при Муние, който от метър-два не остави много шансове на вратаря – 1:0.

Ница веднага наложи жестока преса на съперника си и Монпелие много често започна да бърка при изнасянето на топката. В 14-ата минута Жан-Микаел Сери измъкна кълбото пред дъгата и с пас вляво намери Анастасиос Донис. 20-годишният грък спря топката и от 14 метра с фалцов удар шутира не много встрани от целта.

Другият голям шанс за домакините преди почивката дойде в 34-ата минута, когато Мунир Обади организира контраатака и в удачния момент плъзна кълбото вдясно към Юнес Беланда. Техничарят остана сам срещу Лоран Пионие, ала се изложи много със завършващия удар и не улучи вратата.

Монпелие имаше нелоша възможност да увеличи аванса си в 40-ата минута, когато Муние укроти дълъг пас на Рияд Будебуз в наказателното поле и пробва да потърси близкия горен ъгъл. Нападателят нямаше късмет този път и шутът му облиза външната страна на мрежата.

След паузата диктовката на Ница продължи. В 55-ата минута Сиприен проби много добре отляво и пробва ниско центриране към Донис, като само навременният шпагат на Конгре предотврати опасността.

Пет минути по-късно в игра се появи Льо Биан, а в 68-ата бързакът изравни резултата. Заслугата беше на Валентен Айсерик, който на два пъти се пребори за топката в половината на Монпелие преди с тънък пас да остави топката за съотборника си в дъгата. Льо Биан нанесе отсечен шут с десния крак, който прониза безкомпромисно долния десен ъгъл – 1:1.

В следващите минути наказателното поле на Монпелие буквално завря и закипя, затова и победният гол в 85-ата минута не беше изненада. Арно Соке се спусна отдясно и тръгна навътре към наказателното поле. Малко преди да бъде препънат, десният бранител пусна асистенция по конец за Льо Биан, който шутира силно над Пионие – 2:1.

Буквално в последната минута Монпелие можеше да хване поне точка. Рияд Будебуз показа уменията си при изпълнение на пряк свободен удар, като от 26 метра шутира много силно към долния десен ъгъл. Кардинал успя да направи само една стъпка, като за негов късмет кълбото срещна страничният стълб и не попадна в мрежата.

По този начин Ница събра 59 точки в актива си и се изравни с лидера Монако по точки. „Монегаските“ гостуват на Гингам в този кръг, като резултатът на „орлите“ ги задължава да вземат победа. Третият Пари Сен Жермен е с 56 пункта, който този кръг играе голямото дерби с Олимпик Марсилия.

Монпелие е 12-и със само 32 точки или иначе казано – само на 5 над опасната зона.