Френският клуб Монако и по-специално босът на монегаските Дмитрий Риболовлев също попаднаха под ударите на Football Leaks. Той беше обект на разследването на независимите медии още в първата вълна футболни информации, но сега нещата се конкретизират.

Според разкритията руският олигарх, който е собственик на клуба от Княжеството, е прикрил свое финансиране на клуба чрез офшорна компания от Хонконг. С въпросната компания AIM Digital Imaging милиардерът е сключил фиктивен спонсорски договор през 2014 година на стойност колосалните 1,4 млрд евро за срок от 10 години. Така ежегодно в касата на клуба е трябвало да постъпва сумата от 140 млн. евро плюс комисиона за компания на стойност 2,2 млн. евро годишно. Всъщност въпросните 140 милиона на година са били превеждани от контролираната от Риболовлев компания City Concept Ventures с регистрация на Британските Вирджински острови и през офшорката от Хонконг са пристигали в касата на монегаските.

Спонсорският договор между Монако и AIM Digital Imaging е 5-кратно по-голям като стойност от спонсорските контракти, които имат суперграндовете от Испания Реал Мадрид и Барселона. Аферата обаче е траяла твърде кратко, защото е била под заплаха от публично разкриване.

Собственикът на AIM Бернар де Роос се скарал с Риболовлев и се заканил да извади аферата на бял свят. Изнуденият Риболовлев си видял принуден не само да се откаже от дължимите 125 милиона евро от хонкогкската групировка, но и внесъл допълнителен половин милион в касата на фирмата, за да избегне фалита на Монако, който бил на косъм.

Впоследствие и УЕФА се усетила за този доста съмнителен спонсорски договор и успяла да установи 167-милионен дефицит в баланса на Монако – три пъти над разрешения лимит.

Но през 2015 година монегаските намерили доста изгодно за себе си споразумение с ръководената тогава от Мишел Платини УЕФА. Стигнало се до глоба за клуба от 2 млн. евро, десеткратно по-малка сума от тази, която бе наложена като санкция на друг френски клуб – ПСЖ през 2017 година.

Срещу това обаче Риболовлев се съгласил да промени драстично финансовата част на клубната политика и така се премина към астрономическите изходящи трансфери на  Килиан Мбапе (180 M€), Тома Лемар (70 M€), Бенжамен Менди (57 M€) и други.

От Монако на този етап не са опровергали твърденията на Football Leaks за финансови машинации.