Отборът на Пари Сен Жермен показа на какво е способен при гостуването си Клермон Фуут и го унижи с резултат 6:1 в двубой от 21-ия кръг на френската Лига 1. Над всички в срещата бяха Неймар (6', 71'-дузпа, 83) и Килиан Мбапе (19', 74, 80'), които реазириха хеттрици. Жодел Досу вкара почетното попадение за домакините в 42-ата минута. Лионел Меси също беше на висота и се отчете с хеттрик, но от асистенции.

Това бе втори подобен успех за парижани след победата с 5:1 над Лориен миналата седмица. Така възпитаниците на Маурисио Почетино вече имат 71 точки и са твърд лидер в първенството, като имат 15 аванс пред втория Олимпик Марсилия, който е с мач по-малко, а двата тима се изправят и един срещу друг на "Парк де Пренс" в следващия кръг. Клермон остава на 17-о място с 28 пункта точно над мястото за плейоф за оцеляване.

КЛАСИРАНЕ В ЛИГА 1 / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Вицешампионите стартираха ударно и още в шестата минута откриха резултата. Лионел Меси получи пред наказателното поле от Данило Перейра и с едно докосване изведе Неймар отляво в наказателното поле, а бразилецът нанесе силен удар, който влетя във вратата на домакините за 1:0. Голът беше прегледан от системата ВАР заради евентуално нарушение на Килиан Мбапе в хода на атаката, но такова не беше отсъдено и попадението остана.

В 14-ата минута Меси можеше да удвои, след като получи пред наказателното поле и нанесе хубав удар, който обаче беше избит от вратаря Артур Десмас. Изненадващо обаче корнер не беше отсъден.  

Само пет минути по-късно вторият гол стана факт след красива комбинация. Меси получи пас пред наказателното поле, овладя на гърди и с едно докосване изведе Мбапе сам срещу вратаря. Нападателят на гостите леко чукна топката с десния крак покрай Десмас и отбеляза за 0:2.

В 34-ата минута Джейсън Бартомие изпревари Ашраф Хакими и засече с глава центриране отдясно в пеналтерията, но не успя да нанесе хубав удар.

Три минути преди края на първата част обаче Клермон се върна в мача. Бертомие даде добро подаване за Саиф- Един Кауи отляво в наказателното поле, който пък центрира към далечната греда, където Жодел Досу засече в опразнената врата за 1:2.

В 44-ата минута ПСЖ можеше да си върне аванса от две попадения. Мбапе задържа отлично топката отляво до наказателното поле срещу трима играчи на домакините и успя да комбинира с Неймар. Бразилецът залъга съперник и стреля силно, но Десмас изби удара в десния си ъгъл.

Седем минути след началото на втората част Неймар центрира от ъглов удар в наказателното поле, където Серхио Рамос игра с глава, но неточно.

В 62-ата минута Клермон можеше да изравни резултата. Йоан Манен и Бертомие комбинираха отлично отдясно в наказателното поле, а последният нанесе плътен удар в близкия ъгъл на вратата, но Джанлуиджи Донарума плонжира и изби в корнер. 

Само минута по-късно ПСЖ отбеляза гол, който обаче беше отменен. Меси намери чудесно отляво в пеналтерията Мбапе, който стигна до топката преди тя да напусне очертанията и центрира в малкия пеналт, където аржентинецът беше забравен и с глава вкара във вратата. Голът обаче беше отменен заради засада на Мбапе при паса на Меси към него.

В рамките на 12 минути ПСЖ направо уби своя съперник, след като отбеляза четири попадения.

Всичко започна в 71-ата минута, когато Неймар беше точен от дузпа. Тя беше отсъдена за нарушение на Аким Зедадка срещу Мбапе, който нахлуваше на скорост отляво в наказателното поле.

Само три минути след това самият Мбапе също вкара втория си гол в мача, а асистенцията беше доста красива. Тя бе дело на Неймар, който отправи прекрасно дълго извеждащо подаване с външен фалц за французина, който избяга от защитата, премина покрай вратаря и отбеляза за 1:4.   

В 80-ата минута Мбапе оформи и своя хеттрик. Той получи на ъгъла на наказателното поле от Меси, за когото това беше третата му асистенция в мача, освободи си пространство и с диагонален удар не остави шансове на вратаря за 1:5.

Три минути по-късно и Неймар записа своя хеттрик. Мбапе получи извеждащ пас от резервата Джорджиньо Вайналдум, напредна отдясно към наказателното поле сам срещу Десмас и подаде за включилия се с него в атака Неймар, който вкара третия си гол в  опразнената врата.

В 89-ата минута Мбапе можеше да вкара и четвърти гол, но опасният му изстрел от дъгата пред наказателното поле беше избит в корнер от стража на Клермон. Това беше и последното интересно действие в срещата.


FT | КЛЕРМОН ФУУТ – ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН  1:6

0:1 Неймар 6'

0:2 Килиан Мбапе 19'

1:2 Жодел Досу 42'

1:3 Неймар (дузпа) 71'

1:4 Килиан Мбапе 74'

1:5 Килиан Мбапе 80'

1:6 Неймар 83'

Лига 1, 31-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

КЛЕРМОН ФУУТ (4-2-3-1): 1. Артур Десмас - 20. Аким Зедадка, 5. Жан-Клод Билонг, 26. Алиду Сейду, 15. Ариал Менди - 7. Йоан Манен, 25. Йохан Гастиен (к) - 24. Жодел Досу , 8. Джейсън Бертомие, 6. Саиф-Един Кауи - 27. Мохамед Байо 

Старши треньор: Паскал Гастиен

ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН (4-3-3): 50. Джанлуиджи Донарума - 25. Нуно Мендеш, 3. Преснел Кимпембе (к), 4. Серхио Рамос, 2. Ашраф Хакими - 6. Марко Верати, 15. Данило Перейра, 27. Идриса Гай - 7. Килиан Мбапе, 10. Неймар ж.к., 30. Лионел Меси 

Старши треньор: Маурисио Почетино


Главен съдия: Ерик Уаталие, Франция

Стадион: „Стад Габриел Монпи, Клермон-Феран, Франция