Полузащитникът на Пари Сен Жермен Уорън Заир-Емери за първи път беше включен в състава на националния отбор на Франция за мачовете с Гибралтар и Гърция от квалификациите за Евро 2024.

17-годишният футболист е в отлична форма през този сезон, отбелязвайки два гола в десет мача от Лига 1 и е играл пълни 90 минути във всеки от четирите двубоя на пари Сен Жермен от Шампионската лига.

"Това, което той е способен да постигне със своя клуба на тази крехка възраст показва огромен потенциал и зрялост", каза селекционерът Дидие Дешан на пресконференция.

Заир-Емери беше най-младият футболист, играл за Пари Сен Жермен, когато дебютира миналия сезон на 16 години и 151 дни, а през септември стана капитан на Франция до 21 години от треньора Тиери Анри.

Орелиен Чуамени отпада от състава на Франция, след като получи контузия на крака при победата на неговия клуб Реал Мадрид в Ла Лига над Барселона миналия месец, но Заир-Емери така или иначе беше сочен за евентуален национал.

"Отсъствието поради контузия на Орелиен Чуамени не обуславя непременно присъствието или отсъствието на Уорън Заир-Емери", уточни Дешан.

Мениджърът беше попитан и за възможността младият полузащитник да попадне в състава за Евро 2024 в Германия.

"Защо не? Ако той е там, то е защото притежава всички качества. Докато го прави в ПСЖ и вярвам, че има потенциал да го направи на международно ниво, той е кандидат за място в състава за Европейското първенство", добави националният селекционер.

Бенжамен Павар е другият отсъстващ, след като получи контузия на коляното в последния мач на Интер от Серия А и е заменен от защитника на Ница Жан-Клер Тодибо, който дебютира за Франция при загубата с 1:2 от Германия в контрола през септември.

Франция вече се класира за финалите на Евро 2024 в Германия, след като събра максимален брой точки от шестте си мача в група "B" и приема Гибралтар на 18 ноември в Ница преди последния си мач от групата три дни по-късно като гост на Гърция./ БТА