Доклад на Европейската футболна асоциация (УЕФА) твърди, че отборите от елитните дивизии в първенствата на Стария континент ще претърпят общи загуби от над 8 милиарда евро заради пандемията от коронавирус.

Според отчетите липсата на публика по стадионите е лишила клубовете от 4 милиарда евро от билети. Още 2,7 милиарда са изгубени от намалелите спонсорски договори, а от телевизионни права загубите са 1,4 милиарда евро.

Загубите са ограничили и активността на клубовете на трансферния пазар, като през януари тази година са похарчени с 56 процента по-малко пари спрямо същия период на миналата година. Лятото на 2020 година пък клубовете са похарчили с 39 процента по-малко пари за нови играчи в сравнение с лятото на 2019 година.

Най-много пари за трансфери са дали клубовете от Висшата лига на Англия - повече от 1,8 милиарда евро, като това се равнява на 43 процента от трансферните суми в глобален мащаб.

Докладът на УЕФА коментира и несъстоялия се проект за Суперлига, която според централата би имала "унищожителен ефект върху европейския футбол от спортна, емоционална и финансова гледна точка".