Доклад, поръчан от европейската футболна асоциация (УЕФА), оценява, че ще има между 2,5 и 3 милиарда евро загуби за европейските федерации за 4 годишен срок, ако се приеме противоречивата идея на световната централа (ФИФА) да се реформира международният календар и да има световни първенства всеки 2 години.

УЕФА е представила това проучване на ръководствата на своите 55 страни членки. Този доклад не обхваща и допълнителните загуби за националните първенства, съобщават френските вестници "Льо Монд" и "Л'Екип", които са имали достъп до документа.

УЕФА е категорично против реформата на ФИФА, като на нейна страна са и много национални първенства, футболисти, както и привърженици.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино продължава да поддържа тезата, че този проект ще осигури много повече средства за всички федерации.

Освен да се провеждат световни първенства всеки 2 години, проектът предвижда квалификациите да се състоят само през месец октомври или през октомври и март, докато сега календарът ги разхвърля върху цялата година.

Според "Льо Монд" новото състезание Лигата на нациите, което бе спечелено от Франция преди броени дни, ще бъде закрито. Европейските първенства също ще се организират всеки 2 години, а не през 4.

За УЕФА този сценарий ще доведе до парични загуби, свързани с продажба на билети, на телевизионни права, както и от спонсорски договори.