Франция победи Гърция с 1:0 в квалификация за UEFA EURO 2024. Единственият гол на "Стад дьо Франс" вкара Килиан Мбапе в 55-ата минута от дузпа, която беше пребита. Малко след това защитникът на гостите Константинос Мавропанос си изкара директен червен картон. 

С успеха "петлите" събраха 12 точки и заемат първо място във временното класиране. Гърците са втори с шест точки. 

БГНЕС
22 снимки

Двубоят започна с по-активни действия на домакините, но в началните минути "петлите" не затрудниха по никакъв начин Влаходимос. В 25-ата минута Коло Муани засече с глава центриране от ляво на Ернандес, но топката мина опасно покрай вратата. Малко след това Бакасетас опита удар от далечна дистанция, но не затрудни Менян. 

В 34-ата минута Упамекано се извиси след центриране от корнер, но не успя да отправи хубав удар с глава и не затрудни вратаря на гостите. В края на първата част Чуамени центрира на далечната греда, където Кунде се измъкна от опеката на Манталос и отправи удар, който Влаходимос успя да избие с крак. 

Втората част започна с натиск на "петлите". В 52-ата минута Тео Ернандес центрира в наказателното поле, а там Мавропанос вдигна високо крака си и удари в главата Гризман. Главният рефер Антонио Матео Лаос веднага посочи бялата точка, а ВАР прегледа ситуацията за потенциален червен картон, като такъв не беше показан. Мбапе застана зад топката и шутира в десния ъгъл, като Влаходимос спаси. Наказателният удар обаче беше пребит, тъй като Мавропанос навлезе в наказателното поле по-рано. При второто изпълнение Мбапе не сбърка за 1:0. Това беше рекорден 54-и гол за нападателя за "петлите". 

В 65-ата минута Манталос получи пред наказателното поле и отправи удар между двама футболисти, но не затрудни Менян. Пет минути по-късно Гърция остана с човек по-малко. Коло Муани получи пас зад защитата на гостите. Нападателят напредна с топката, а пред наказателното поле беше фаулиран от Мавропанос. Защитникът получи директен червен картон от Матео Лаос. От последвалия пряк свободен удар Гризман шутира над вратата. 

В 82-ата минута опасен удар на Мбапе от 15 метра профуча покрай дясната греда. Дълбоко в добавеното време трима играчи на "петлите" се озоваха срещу само един на гостите. Домакините се забавиха и ударът на Дембеле срещна тялото на противник. 


Франция - Гърция 1:0

1:0 Килиан Мбапе (55-дузпа)

Франция: Майк Менян, Жул Кунде, Ибрахима Конате, Дайо Упамекано, Тео Ернандес, Едуардо Камавинга, Орелиен Чуамени, Кингсли Коман, Антоан Гризман, Килиан Мбапе, Рандал Коло Муани

Гърция: Одисеас Влаходимос, Костас Цимикас, Пантелис Хацидиакос, Константинос Мавропанос, Джордж Балдок, Анастасиос Бакасетас, Манолис Сиопис, Димитриос Курбелис, Йоргоас Масурас, Петрос Манталос, Йоргос Якумакис