Франция стана първата държава от топ 5 първенствата в Европа, която допусна фенове по стадионите след пандемията. 

БГНЕС
17 снимки

Новият сезон във френската Лига 1 започва на 22-и август и поне на този етап феновете ще могат да подкрепят любимия отбор. След като Пари Сен Жермен спечели Купата на страната, в петък вечер парижани могат да направят требъл през настоящата кампания. 

ПСЖ излиза срещу Лион във финала за Купата на лигата, а този мач не прави изключение и ще бъдат допускани зрители. Условието на властите е само едно, на всички двубои ще се допускат до 5000 души, като местните органи имат право на извънредни решения, ако това е необходимо. Има строги правила за спазване на дистанция, и привържениците ще са зорко следени. Те трябва да носят маски и да спазват всички необходими предписания. 

Мерките важат до края на август, макар че част от френските тимове силно настояваха за повече фенове на футбола по  стадионите. Тяхното желание обаче не бе уважено от правителството и поне засега клубовете са длъжни да се съобразяват с разпоредбите. Все пак, най-важното е, че  във Франция ще има публика по стадионите и може би това е една малка победа за футбола. В Италия и Англия също се водят разговори за допускане на привържениците от новия сезон, докато в Германия са почти убедени, че през септември ще бъде напълно възможно да се допусне пубблика още за първия кръг от Бундеслигата. 

В Нидерландия също правят сериозни опити да върнат феновете, като местната федерация съобщи, че новото първенство започва със зрители макар и в ограничен брой. Прави впечатление, че бавно се правят малки стъпки за връщането на футбола към нормалното, а това само може да радва всеки безпристрастен фен на най-великата игра.