Треньорският дебют на Тиери Анри с Монако беше много далеч от идеалния. В първия си мач начело на „монегаските” легендата на френския футбол претърпя поражение с 1:2 навън срещу Страсбург, което удължи агонията. Очакваше рокадата с освобождаването на Леонардо Жардим да даде резултат, ала тъжната истина е, че отборът от Княжеството се оформя като основен участник в битката за оцеляване.

По-притеснителният извод беше, че особена промяна в играта на отбора не си пролича. Още повече, че противникът не би повел в резултата, ако не беше грандиозната вратарска грешка на Сейду Си. Страсбург откри в 17-ата минута, когато Кени Лала напредна отдясно и на двадесетина метра от централната линия реши да центрира към наказателното поле. Там Адриен Томасон изпревари защитниците и от точката на дузпата отправи изстрел с глава. Изпълнението не носеше кой знае каква опасност, ала стражът на Монако сгафи фатално, позволявайки на топката да мине през ръцете ми и да се оплете в мрежата – 1:0.

В 32-ата минута събитията можеха да придобият друга насока, ако голът на Радамел Фалкао не бе отменен заради засада.

През втората част лошият развой на срещата се превърна в истинска авария. В 66-ата минута Монако остана с 10 души на терена, след като Самюел Грандсер бе отстранен от игра с директен червен картон. Играчът на „монегаските” атакува изключително грубо Антони Гонсалвеш в битката за една спорна топка, като бутоните му се забиха в тялото на съперника.

С намален състав Монако продължи да преследва поне равенството, ала в 85-ата минута домакините се възползваха от огромните пространства в отбраната на противника. Така Лебо Мотиба се оказа изведен съвсем сам срещу Сейду Си, запази хладнокръвие и го прехвърли с техничен удар – 2:0.

Монако все пак направи последните минути интересни, тъй като в 89-ата Юри Тилеманс от дузпа вкара за 1:2.

Монако остава на предпоследното място с 6 точки, колкото има и последният Гингам. Страсбург е 6-и с 15 пункта. Първи е тимът на ПСЖ с пълен актив от 30 точки след 10 изиграни кръга.

Лига 1, 10-и кръг, резултати от събота:

ПСЖ – Амиен 5:0

Каен – Гингам 0:0

Дижон – Лил 1:2

Нант – Тулуза 4:0

Реймс – Анже 1:1

Страсбург – Монако 2:1