Турнирът Европейска Висша лига, който ефективно би заменил Шампионската лига, може да бъде обречен на провал в самия му зародиш, съобщава ESPN. Причината е, че ще трябва да се пребори за ключово одобрение от управляващите органи – УЕФА и ФИФА.

Малко по-рано във вторник стана ясно, че различни източници са осигурили 6 млрд. долара за създаването на надпреварата, която ще включва 16 или 18 от най-големите клубове. Твърди се, че този формат се подкрепя от Ливърпул и Манчестър Юнайтед. Двата клуба стоят зад неуспешния опит за прекрояване на английския футбол – Project Big Picture, който беше отхвърлен категорично.

Състезанието ще се нуждае от одобрение от УЕФА, но източници на ESPN твърдят, че управляващия футбола в Европа орган не е получавал информация за подобна идея във вторник. Испанският Барселона също твърдят, че „не са били запознати с темата”.

Твърди се, че националните асоциации също ще трябва да издават европейски лицензи и въздействието върху националните лиги ще бъде значителна бариера за преодоляване.

„Авторите на тази идея, ако те наистина ги има, защото всъщност никой не излиза с позоция, не само показват пълно непознаване на организацията и обичаите на европейския и световния футбол, но показват и сериозно незнание за пазарите на телевизионните права”, каза шефът на испанския футбол Хавиер Тебас.

„Проект от този тип ще нанесе сериозни икономически щети на самите организатори и за онези субекти, които го финансират, също ако ги има, тъй като няма нищо официално. Тези „проекти” изглеждат добре, само когато са изготвени в бар в 5 часа сутринта”, бе коментарът още на Тебас.