Макар вече година и половина да не живее в Испания, бразилската футболна звезда Неймар си има проблеми с местните данъчни власти. Те са започнали разследване срещу него за бонус, получен в последните месеци преди да напусне Барселона в посока Пари Сен Жермен. 

Става въпрос за т.нар. "премия за лоялност", която бразилецът получи за подновяването на контракта си с каталунците през 2016 г. Тя влезе в сила на 1 август 2017 г., а в дните след това той реализира официалния си трансфер в Пари Сен Жермен за 222 млн. евро. 

Сега данъчните проверяват дали Неймар е внесъл необходимите данъци на колосалната сума от 64.4 млн. евро. Отделно от това проверяват и дали е платил данъците върху въпросните 222 млн. евро, с които премина на "Парк де Пренс". 

Именно Неймар попада под ударите на данъчните, защото формално той сам извади тази сума, за да активира клаузата за прекратяването на контракта си с "блаугранас" и да премине в Париж. И тъй като е прекарал 183 дни като жител на Испания през 2017 г., дължи данъци върху тези суми за въпросния период. 

Ако не е платил налозите върху тях, бразилецът ще се озове в затвора. Освен всичко, той се впуска в съдебна битка и с Барселона заради този прословут бонус. Каталунците платиха на практика само 24 млн. евро от него и отказаха да преведат останалата сума именно заради трансфера. 

Те претендират да получат обратно изплатените вече пари, както и лихвите по тях. Неймар обаче на свой ред е завел иск, в който претендира за останалите 40 млн. от бонуса, както и допълнителни лихви за забавянето на плащането. Този казус ще бъде решен от испанския съд на 21 март. 

Иначе Неймар вече имаше неприятности със закона в Испания, които касаеха преминаването му от Сантос на "Камп Ноу". Заради откритите нередности ефективна присъда получи бившият президент на клуба Сандро Росей. 

Испанските данъчни са известни като изключително безкомпромисни. Те осъдиха куп футболни звезди, сред които Лео Меси, Кристиано Роналдо, Жозе Моуриньо, Шаби Алонсо и редица други за укриване на данъци и обикновено, когато започнат разследване, откриват нередности и нещата се решават в съда, почти винаги в тяхна полза.