Малкият Исмаил демонстрира огромния си талант на футболното игрище в бедняшкото парижко предградие. Топката е като залепена за крака му, когато профучава покрай опонентите си. Следва кинжален изстрел в долния ъгъл и гол. 10-годишният хлапак вдига ръце и празнува попадението точно както го прави неговият идол Килиан Мбапе. Ученикът играе на същото игрище, оградено с 10-метрова ограда, където 24-годишният нападател на ПСЖ е направил първите си стъпки във футбола. Почти половината от сегашния национален отбор на Франция се запознава с футбола в подобни бедняшки предградия.
 
„Сън“ посети на място фабриката за таланти, която произвежда на конвейер изумителни футболисти.
 
Треньорът на местния отбор Бонди - Фахер Абубу твърди, че Исмаил притежава качествата да стане суперзвезда. На него може да му се вярва, тъй като Килиан е проходил във футбола под неговото ръководство. Той казва, че младоците използват футбола, за да се измъкнат от предградията, които са под властта на бандите и наркотиците.
 
„Във Франция има много предразсъдъци. Оценяват те първо по цвета на кожата, а това убива радостта от футбола. Тези млади хора правят всичко възможно, за да сбъднат мечтите си и понякога мечтите се сбъдват“, казва 39-годишният Фахер. 
 
„Моят съвет към тях е да работят здраво, защото само 5-6 на сто получават шанса да станат звезди. Тук има много талантливи деца като Исмаил. Той е много мотивиран и не спира да се труди, а това е изключително важно. Само така може да станеш следващия Мбапе. Но най-важното е, че няма да пропилееш живота си, като станеш бандит и затънеш в наркотиците“, допълва треньорът.
 
Парите
 
Жителите на парижкото предградие Бонди подсвиркват одобрително, когато стане дума за офертата на Ал Хилал, която би направила Мбапе най-скъпия играч на планетата. Кимат с разбиране, когато разбират, че нападателят е решил да последва сърцето си и да отиде в Испания, където да се присъедини към Реал Мадрид. Той има още една година от договора си с ПСЖ и после ще може да си тръгне без пари.

Фахер носи фланелка на Манчестър Юнайтед с номера и името на друг френски национал Пол Погба.

„В крайна сметка става дума за пари, а в тази игра вече има прекалено много пари. Мбапе е много интелигентен играч. Той мисли в дългосрочен план, а не за това, което може да спечели в момента. Футболистите пропадат, ако се оставят да бъдат обсебени от парите“, казва Фахер и отбелязва, че нападателят продължава често да идва тук, за да гледа как играят децата, които мечтаят да са като него. 
 
„Мисля, че той е в процес на мъчителен развод с ПСЖ. Ще отиде в Реал Мадрид, ако не тази година, то догодина“, сигурен е откривателят на таланти.
 
Офертата на Ал Хилал за годишна заплата от 605 млн. паунда звучи невероятно за жителите на Бонди, които за същото време печелят средно по 7200 паунда.
 
Предградието е част от т.нар. „Червен пояс“ и обединява североизточната част от Париж, която се управлява от социалистите. Бонди има около 54 хиляди жители, като по-голямата част от тях са имигранти от Африка. Поне една трета от тях живеят в бедност с месечен доход до 685 паунда. Около 40 процента от жилищата в квартала са общински.
 
Престъпност
 
Нивото на престъпност тук е по-високо от средното за Франция. Има регистрирани над 3000 инцидента само през миналата година, когато се стигна до масови безредици, след като полицаи застреляха 17-годишния Наел в друго парижко предградие – Нантер, през юни.
 
Въпреки всичко френският национален отбор разчита на предградията като на люпилни за таланти. В момента в редиците на „Ле Блю“ играят Майк Манян – 28 г., Алфонс Ареола – 30 г., Дайот Упамекано – 24 г., Жул Кунде – 24 г., Аксел Диази - 25, Ибрахима Конате – 24 г., Юсуф Фофана – 24 г., Кингсли Коман – 27 г., и Кристоф Нкунку – 25 г. Всички те са от предградията. Мбапе, Рандал Коло Миями, 24 г., и защитникът на Арсенал Уилям Салиба са израснали по улиците на Бонди. Освен това много играчи, включително Пол Погба – 30 г., Нголо Канте – 32 г., Бенжамен Менди - 29 г., и звездата от близкото минало Тиери Анри са родени в части на френската столица, където туристите никога не стъпват.
 
Закария Бендетка казва, че е станал свидетел на размириците. Младежът работи в магазин за спортни стоки. „Тук футболът е всичко. Бебетата се раждат с топка в краката“, казва той.
 
Култ
 
Неговият приятел Мехмет Гилибие също е мечтал да стане футболист, но сега си вади хляба, като продава картички на туристите в центъра на Париж. Печели между 40 и 70 евро на ден. Сега Мехмет е на 30 и си спомня: „Когато бяхме малки, нямаше видеоигри, нямаше даже баскетболни кошове. Футболът беше всичко. Просто нямаше нищо друго, с което да се занимаваме“, казва той.
 
В този момент покрай нас минава 47-годишният Гаетан Екагна. Спира и се заслушва в разговора и веднага моли да му препоръчаме агент за 17-годишния му син. „Момчето е много талантливо. Идеално ще пасне в Челси“, казва той. „Всички тук са обсебени от футбола. Пристигнах от Конго преди 35 години и станах свидетел на това колко много футболисти са тръгнали от Бонди“, казва Гаетан.
 
Рания Буриш работи като сервитьорка и е заклет фен на Мбапе. С огромни букви е изписала в заведението девиза му: „Ако обичаш мечтите си, те ще ти отвърнат с обич“. Играчът е роден и израснал в съседния блок./"Телеграф"