Френският шампион Пари Сен Жермен победи мъчно с резултат 2:1 гостуващия на стадион „Парк де Пренс“ тим на Нант в двубой от 15-ия кръг на Лига 1. Брадли Баркола откри в 41-ата дебютното си попадение за парижани, но Мостафа Мохамед изравни в 55-ата минута. Резервата Рандал Коло Муани обаче донесе трудния успех на домакините в 83-ата минута. 

Снимки: БТА / BTA
50 снимки

Столичани не изиграха най-убедителния си двубой и срещнаха сериозни трудности да надвият добре подредените играчи на "канарчетата". През първото полувреме парижани имаха превес и отбелязаха попадение, но през втората част гостите изравниха и ПСЖ изглеждаше доста неуверен в действията си, като трудно измисляше нещо в атака. Все пак, шампионите съумяха да се възползват от едно статично положение, с което се измъкнаха "сухи" от неприятната ситуация.

С тази победа ПСЖ събра 36 точки и остава лидер в класирането, като има шест повече от втория Монако. Нант пък трябва да съжалява, че не успя да си тръгне поне с точка от столицата и остава девети с 18 пункта. За парижани предстои гостуване на Борусия Дортмунд в поселден мач от груповата фаза на Шампионската лига, а след това пътуват и за среща с Лил в първенството. "Канарчетата" пък приемат Брест в следващия кръг.

Старши треньорът на Пари Сен Жермен – Луис Енрике, заложи на Арнау Тенас под рамката на вратата заради наказанието на Джанлуиджи Донарума. В защитата действаха Ашраф Хакими, капитанът Маркиньос, Данило Перейра и Люка Ернандес. Триото в средата на терена пък бе съставено от Карлос Солер, Мануел Угарте и Витиня. Атаката също бе оформена от трима – Канг-ин Лий, Килиан Мбапе и Брадли Баркола.

КЛАСИРАНЕ В ЛИГА 1 / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

Пари Сен Жермен Нант

източник: Sofascore.com


Само 17 секунди бяха нужни на ПСЖ да създаде ситуация за гол. Килиан Мбапе получи в половината на гостите, освободи се отлично от Ерай Чьомерт, след което мина и покрай Жан-Шарл Кастелето и стреля в наказателното поле, но капитанът на Нант Албан Лафон успя да спаси атрактивно с крак.

Последваха тихи минути на „Парк де Пренс“, в които домакините владееха повече топката, но така и не стигаха до нови опасности пред вратата на Лафон.

В 15-ата минута обаче Самуел Мутусами отне топката в половината на ПСЖ и след това Муса Сисоко раздаде наляво за Флоран Моле, който влезе навътре и шутира опасно към вратата, но Арнау Тенас изби над гредата в корнер.

Десет минути по-късно Карлос Солер видя отлично в коридор Канг-ин Лий отдясно в наказателното поле и южнокореецът реши да завършва сам с техничен удар към далечния ъгъл, което обаче се оказа грешното решение и топката мина доста встрани от десния страничен стълб на Лафон.

В 39-ата минута капитанът Маркиньос видя чудесно Мбапе с дълго подаване зад защитата на Нант, а нападателят падна след съприкосновение с Чьомерт, който го закачи леко. Реферът обаче не видя основание да отсъди нарушение и даде знак играта да продължи въпреки претенциите на Мбапе за нарушение и картон за бранителя, който сигурно щеше да бъде червен, тъй като беше последен в защитата. Повторенията обаче показаха, че фал трудно можеше наистина да бъде отсъден.

ПСЖ намери пролука в защитата на Нант в 41-ата минута и използва по най-добрия начин, откривайки резултата. Брадли Баркола направи чудесно двойно подаване с Витиня по левия фланг, след което младият французин влезе в наказателното поле, надбяга лесно Маркус Коко и стреля отлично с десния крак в далечния ъгъл на Лафон за 1:0. Това бе и дебютен гол за 21-годишния нападател за парижани.

Минута преди края на редовното време на първата част Мбапе опита изстрел от воле в наказателното поле, но доста слабо и неточно.

Десет минути след старта на втората част Нант обаче съумя да изравни резултата с първата си наистина опасна ситуация пред вратата на домакините. Моле центрира от ъглов удар, а на първа греда Мостафа Мохамед се придвижи необезпокояван към първа греда, изпревари Баркола и засече точно с глава, за да реализира във вратата на Тенас за 1:1.

ПСЖ се активизира и в 59-ата минута Люка Ернандес комбинира с Баркола на левия фланг, а той навърза трима играчи на съперника, влезе в наказателното поле и останал очи в очи с вратаря от малък ъгъл опита да го прехвърли, но топката се спря от външната страна на мрежата.

Луис Енрике също реагира и пусна в игра Уорън Заир-Емери и Милан Шкриниар, които замениха Мануел Угарте и капитана Маркиньос. Малко след това и Усман Дембеле се включи, заменяйки Витиня.

"Канарчетата" отговориха с атака по дясното крило в 63-тата минута, завършила с удар на Маркиньос, но покай вратата.

Пет минут след това се стигна до спорна ситуация в наказателното поле на Нант. Уорън Заир-Емери напредна отдясно, влезе навътре и комбинира с Мбапе в пеналтерията, където французинът игра с топката, а след това бе закачен леко от Чьомерт и нападателят падна на тревата, но съдията даде знак играта да продължи. Мбапе продължи да лежи на терена и след кратко играта бе спряна, но дузпа така и не беше отсъдена.

Десетина минути преди края на редовното време Марко Асенсио и Рандал Коло Муани също се появиха в игра в опит да помогнат на ПСЖ да стигне до победата.

ПСЖ се затрудняваше да измисли нещо стойностно от игра, но успя да отбележи втори гол от статично положение в 83-ата минута. Лий центрира от свободен удар към втора греда, където Ронаел Пиер-Габриел изпусна Люка Ернандес, който засече с глава, Лафон отрази, но на точното място бе Рандал Коло Муани и разстреля вратаря от два метра, давайки нова преднина на столичани – 2:1.

Пет минути преди края ПСЖ изпусна страхотен шанс да си подсигури трите точки. Коло Муани беше изведен на левия фланг отлично от Заир-Емери и нападателят напредна, влезе в наказателното поле и намери Марко Асенсио, който бе изпуснат на чудесна позиция, но направи голям пропуск и стреля над вратата.

В 89-ата минута Албан Лафон направи две поредни добри спасявания, след като първо изби опасен изстрел на Усман Дембеле, а секунди по-късно улови и удар на Килиан Мбапе.

В третата минута от добавеното време Кастелето нанесе тежък удар по тревата пред наказателното поле, но топката премина на сантиметри от дясната греда на Тенас. Секунди след това Нант отне топката в опасна зона в половината на ПСЖ, последва центриране отдясно в наказателното поле, където Моле изпревари Милан Шкриниар и стеля с глава, но вратарят на домакините успя да улови.

След всички перипетии обаче Пари Сен Жермен устиска крехката си преднина и взе трите точки срещу Нант.


FT  | ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН – НАНТ  2:1

1:0 Брадли Баркола 41'

1:1 Мостафа Мохамед 55'

2:1 Рандал Коло Муани 83'

Лига 1, 15-и кръг

Главен съдия: Жером Бризар, Франция

Стадион: „Парк де Пренс“, Париж, Франция


Стартови състави на двата отбора:

ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН (4-3-3): 80. Арнау Тенас – 2. Ашраф Хакими, 5. Маркиньос (к), 15. Данило Перейра, 21. Люка Ернандес ж.к. – 28. Карлос Солер, 4. Мануел Угарте, 17. Витиня – 19. Канг-ин Лий, 7. Килиан Мбапе, 29. Брадли Баркола ⚽

Резерви: 70. Луи Муке (вр), 37. Милан Шкриниар, 26. Норди Мукиеле, 27. Шер Ндур, 33. Уорън Заир-Емери, 10. Усман Дембеле, 23. Рандал Коло Муани ⚽, 9. Гонсало Рамош, 11. Марко Асенсио

Старши треньор: Луис Енрике

НАНТ (4-2-3-1): 1. Албан Лафон (к) – 2. Жан-Кевин Дюверн ж.к., 21. Жан-Шарл Кастелето, 24. Ерай Чьомерт, 11. Маркус Коко – 8. Самуел Мутусами, 6. Дъглад Аугусто ж.к. – 27. Мосес Симон, 17. Муса Сисоко, 25. Флоран Моле – 31. Мостафа Мохамед ⚽

Резерви: 16. Реми Декам (вр), 4. Никола Палоа, 26. Жауен Хаджан, 29. Куентин Мерлен, 18. Ронаел Пиер-Габриел, 14. Ламин Диак, 10. Маркиньос, 39. Матис Аблин, 12. Абдул Кадер Бамба

Старши треньор: Жослен Гурвенек