Бившият френски национал Тиери Анри заяви днес, че ще деактивира акаунтите си в социалните мрежи като форма на протест. Европейският и световен шампион протестира срещу платформите, че не предприемат действия срещу анонимни акаунти или тролове, които открито провокират расизъм и онлайн-тормоз.

Някогашният нападател на Арсенал и Барселона, който има близо 15 милиона последователи във Фейсбук, Инстаграм и Туитър заяви, че те трябва да се справят с тези проблеми със същата лекота, с която свалят материали, които нарушават авторските права.

"От утре сутрин ще се махна от социалните медии, докато хората с власт не успеят да регулират платформите си със същата сила и свирепост, каквато в момента правят, когато нарушавате авторски права на някого, който се е оплакал", каза той в изявление.

"Самият обем на расизъм, тормоз и произтичащи от това психически травми е твърде токсичен, за да се игнорира. Трябва да има известна отчетност. Просто е твърде лесно да си създадете профил, да го използвате за да атакувате хората, да обиждате, да разпространяване омразна реч, да хейтите. И пак можете да си останете анонимен. Ами не го приемам. Ако някой от компаниите иска да генерира трафик заради моята популярност като играл футбол в Барселона и Арсенал, аз не смятам, че трябва да е така", допълва Анри.

През миналия месец английската Футболна асоциация и Футболна лига започнаха поредица от призиви към управители и собственици на големите компании, поддържащи социалните медии, да се справят генерално с акаунтите, сипещи омраза.