Ако Карло Анчелоти и Унай Емери седнат да вечерят заедно, то двамата наставници ще споделят много опит за това какво означава да водиш Пари Сен Жермен. В събота те ще се изправят един срещу друг на „Ла Серамика“ в среща между Виляреал и Реал Мадрид, след което „лос меренгес“ ще лети до Париж за първи мач от 1/8-финалите за Шампионска лига срещу ПСЖ, докато за Виляреал две седмици по-късно ще има тежка визита на Ювентус в същата надпревара.

Двамата бяха част от серията треньори, които водеха френския гранд след придобиването на отбора от Qatar Investment Authority през 2011-а година. Тогава арабите закупиха 70% от акциите на ПСЖ, а малко след това придобиха пълния контролен пакет акции на парижани. През този период шестима човека водиха тима от „Парк де Пренс“, но не при всички остана чувството, че е възможно да утвърдят собствен проект и да наложат тенденция в дълготраен план с играта на отбора.

Шестмесечното доверие на катарците към Антоан Комбуаре беше преустановено на 30-и декември 2011-а, когато назначен бе италианският наставник. „Смятам, че мога да свърша добра работа и да превърна отбора в един от грандовете в Европа“, каза тогава Карлето, който беше останал без отбор след напускането си през лятото на Челси.

Карло Анчелоти се среща с президента на ПСЖ

източник: Reuters

За ПСЖ беше недопустимо да се представя слабо, след като шефовете инвестираха 90 милиона през лятото на 2011-а (Мота, Пасторе, Матюиди, Максуел, Сисоко, Гамейро...), а клубът беше аут за Купата на Франция, Лига Европа и беше сломен от Монплеие за титлата на Франция. Лукас Моура и Бекъм пристигнаха през зимния трансферен пазар, а инвестициите на Анчелоти през следващото лято включваха Тиаго Силва, Езекиел Лавеци, Златан Ибрахимович и Марко Верати. Карлето беше първият треньор, който трябваше да се оправя със звездна съблекалня в ПСЖ.

Последвалият сезон титлата във Франция бе спечелена с лекота, но в четвъртфинала за Купата отборът бе отстранен от Евиан след дузпи, а същата съдба сполетя ПСЖ и в ШЛ, след като след 2:2 и 1:1 срещу Барселона испанският клуб елиминира съперника. Парижани имаха само една загуба в Европа – срещу Порто с 0:1 в мач без особено значение, а на 19-и май стана ясно, че Анчелоти няма да води повече ПСЖ, след което пое Реал Мадрид, с който триумфира в Шампионска лига в първия си сезон начело на „лос меренгес“.

Същият случай с Томас Тухел, който напусна ПСЖ през зимата, след което спечели ШЛ с Челси месеци по-късно.

Унай Емери беше поредният избор на катарските собственици след три години работа на Лоран Блан. ПСЖ се насочиха към „Краля на Лига Европа“, а през лятото на 2016-а година той дойде с Дракслер, Криховяк, Ло Селсо. Те трябваше да се борят с Килиан Мбапе и Монако, което не завърши добре за парижани, след като монегаските взеха титлата, но пък ПСЖ открадна Мбапе, както и реализира най-скъпия трансфер в историята на футбола, закупувайки Неймар. Емери обаче трябваше да намери място на двамата, както и на Кавани, Ди Мария, Лукас Моура... Сложна задача за испанеца в Париж.

Унай Емери

източник: Lap.bg, Илиан Телкеджиев

Той спечели титлата с ПСЖ през 2018-а година, но ШЛ убягваше на два пъти – първият път беше след големия обрат на Барселона срещу ПСЖ, докато вторият път другият испански гранд Реал Мадрид елиминира французите в осминафиналите след 3:1 и 1:2 в двата мача.

След втория мач в Мадрид обаче шефовете на ПСЖ взеха решение, че Емери вече няма да е треньор на техния отбор. „Срещнах се с президента Ал-Келайфи и спортният директор Антеро Енрике за час. Говорихме един час като приятели и решихме да не работим заедно за новия сезон“, обясни Емери на 18-и април, когато ПСЖ вече бе станал шампион преди две седмици.

Ако трябва да се направи заключение, то и двамата треньори, които ще спорят през уикенда, наистина не могат да се похвалят с династия в Париж, но сякаш няма и друг, който да може да направи това твърдение в своя полза.