Невъзможно е да се разбера успеха на Олимпик Лиом, който преди 32 години беше скромен клуб от втора лига, без фигурата на неговия президент Жан-Мишел Ола. На 70-годишна възраст този бивш хандбалист, бивш лидер на студентските съюзи през май 68 и сега мултимилионер благодарение на софтурерната компания, която основава на 19-годишна възраст, е футболен магнат, който показа на мнозина как се управлява футболен клуб и бе копиран по целия свят.

Всичко започна на парти през далечната 1987 година, организирано от друг магнат и по това време президент на Олимпик Марсилия Бертар Тапи.

По това време Тапи представи програма по френската телевизия, която бе наречена „Амбиции“. Тя предоставяше възможност на успешни предприемачи. Един от тях бе Ола, когато тогава е на 38 години и успява да впечатли Тапи, който му дава контрол над Олимпик Лион за една нощ със задачата да преосмисли проекта за клуба.

На 15 юни 1987 година бордът на директорите на Олимпик Лион избра Ола за президент, който изненада всички, като обяви план „Олимпик Лион в Европа“. Целта беше отборът да пробие в европейските клубни турнири за по-малко от 4 години.

Мнозина го определиха за мечтател, но въпреки че му отне повече време, отколкото се очакваше да достигне до Европа, когато стигна до елита, той спечели уважението на целия свят. През 2002 година Олимпик Лион спечели за първи път шампионската титла в Лига 1, подвигът, който щеше да се повтори седем пъти подред. В Шампионска лига отборът достигна до полуфиналната фаза през 2010 година.

Син на професор и в същото време добре познат колумнист на местната преса, той се открова в класната стая от останалите младежи със страстта си и към спорта. Той играе хандбал във втора дивизия на Франция, докато в същото време е делгат на студентския съюз UNEF, който участва в известните майски демонстрации в страната.

Той учи компютърни науки и икономика. Президент и съветник на компанията CEGID (Европейска компания за децентрализирано управление на компютри). Той започва да работи в нея още на 19-годишна възраст. През 2007 година тя бе продадена на холдинговата компания Groupama.

Жан-Мишел Ола прилага успешния си бизнес модел и във футбола.

Олимпик Лион се превърна от клуб, който през 1987 година е застрашен от изчезване до един от най-богатите в целия свят. През 2008 година списание "Форбс" класира Олимпик Лион на 13-то място сред най-богатите клубове в света.

През 2007 година Ола бе избран за президент на наскоро създадения клуб на богатите „G-14“. Неговата идея бе да превърне тази група в „G-40“.

Неговият предпоследен успех бе да види преди всички други във Франция потенциала на женския футбол и да заложи на него. Създаде женски отбор на Олимпик Лион през 2004 година и след 15 години той надмина успехите на мъжкия тим.

Женският отбор на Олимпик Лион спечели 11 пъти шампионската титла във Франция, 9 купи на страната и четири пъти трофея от Шампионска лига.

Жан-Мишел Ола – „шефът“ на френския футбол.