Лион разкритикува решението на Френската професионална лига (ЛФП) да сложи преждевременен край на сезон 2019-20 в Лига 1, и вярва, че „Френският футбол в момента се движи в грешната посока“.

Решението за прекратяване бе взето миналия месец, като Пари Сен Жермен бе обявен за шампион, след като френските власти обявиха, че няма да има спортни събития в страната до септември заради коронавируса. Въпреки това, Олимпик обяви, че ръководните лица от лигата са избързали с решението си предвид други спортни събития в страната, включително Купата на Лигата и Купата на Франция, които бяха само отложени.

„Можеше да се предвиди друг сценарий, позволяващ край на сезона през август, на пример с плейофна система, в зависимост от развитието на здравната ситуация и същевременното спазване на правителствените мерки. Олимпик Лион продължава да вярва, че френският футбол се движи в грешна посока, но не е твърде късно да си представим сценарий, предвид ситуацията в другите европейски първенства, който да бъде задоволителен в политическо, здравно и спортно отношение“, се казва в клубно изявление.

Решението бе взето на база среден брой точки на мач, след като някои отбори бяха изиграли 27, а други 28 срещи. В резултат на това Лион остана седми, което сложи край на мечтите им за място в Шампионската лига догодина. „Лигата взе това незряло решение, което навреди на редица френски клубове в спортно и икономическо отношение, докато други организации направиха всичко по силите си, за да гарантират, че техните събития останат част от наследството на френския спорт“, се добавя в съобщението.