Официалният сайт на УЕФА публикува много интересен материал за това какво консумират феновете по време на мач в различните страни на континента. Според материала, футболните привърженици в България залагат основно на слънчогледовите семки.
Ето какво ядат феновете по стадионите в Европа:
Албания: Кебап, кюфтета и бира.
Армения: Слънчогледови семки.
Австрия: Шницелбургерите (шницел в хлебче) са в конкуренция с със сандвич с колбас и сирене.
Азербайджан: слънчогледови семки
Беларус: Едри слънчогледови семки.
Белгия: Типично белгийска кухня – чипс с майонеза, полята с бира.
БЪЛГАРИЯ: Слънчогледовите семки преобладават, но хот-догът и кюфтетата са популярни в по-студените дни.
Хърватия: "Koštice, Kikiriki" (семена, фъстъци) е обичайният вик на продавачите на храни, които обикалят трибуните в Хърватия.
Кипър: Подобните на гевреци хлебни пръчици (често покрити със сусам) са популярен избор заедно с фъстъци, телешките или агнешките крокети, а за финал на почит са поничките. Студеното кафе е предпочитаната напитка.
Чехия: Наденица и бира. Клубовете дори се състезават за това кой прави най-добрата наденица.
Дания: Предпочитаното блюдо на стадиона е наденица в хлебче с горчица и кетчуп, плюс наливна бира.
Англия: Пайовете с месо осигуряват традиционния съпровод на футбола.
Естония: Най-разпространените закуски са гореща супа (в студен ден), чеснов хляб, хот-дог.
Фарьорски острови: Освежителните напитки са ключов елемент от дейностите за набиране на средства на клубовете във Фарьорските острови.
Финландия: Това е територия на колбасите. Кафето е най-разпространената напитка. Бира се продава само на по-големите стадиони.
Франция: Това е мястото на добрия вкус и изобилието от регионални вариации. Сандвичът с колбас е типичен за бретонските клубове. В много региони се предлага пържена свинска наденица в тънка палачинка, която може да се яде студена или топла. Към нея се добавя и перфектната местна напитка от ябълков сайдер.
Северна Македония: Слънчогледовите и тиквените семки се консумират в колосални количества.
Грузия: Слънчогледови семки и печени фъстъци.
Германия: Подобно на Франция има много регионални вариации, но бирата и братвурстът се комбинират най-често.
Гърция: Менюто е солидно – наденица и пържени картофи с много майонеза и горчица.
Унгария: Бира и слънчогледови семки на корем. Другият вариант е нещо, което прилича на гигантски геврек, с разтопено сирене отгоре.
Исландия: Хот-договете и содата вече отстъпват място на пицата и газираното.
Италия: Най-известната храна на трибуните е сандвич със салсиче в Северна Италия и наденица на скара с лук и червен пипер в Рим и на юг.
Латвия: Бира, чипс и слънчогледови семки.
Литва: Бира, придружена от специфичен за Литва специалитет – пържен хляб с чесън.
Люксембург: Бира и колбаси, като понякога се стига и до свръхлукс - шампанско.
Малта: Капучино и сандвич.
Молдова: Слънчогледови семки.
Черна гора: Слънчогледови семки, фъстъци и бира.
Холандия: Бира и хамбургери.
Северна Ирландия: Нормалните за страната бургери, кафе и сезонна супа.
Норвегия: Наденица в хляб.
Полша: Набляга се на колбасите и хот-дога.
Португалия: Най-популярните са бифаните (сандвич със свинска пържола на скара, с добре подправено месо и, ако желаете, малко горчица или някакъв пикантен дресинг), ентремеади (сандвич с две или три парчета някакъв вид свински бекон на скара – някои обичат да ядат майонеза и/или горчица).
Ирландия: Паят от говеждо месо в английски стил се завръща и се бори с доминацията на чипса.
Румъния: Слънчогледови и тиквени семки.
Русия: Слънчогледови семки, шам фъстък и други ядки. Напоследък скорост набира хот-догът.
Сан Марино: Доминира местен специалитет - пиадина (тънък плосък хляб, пълнен със сирене, салам, шунка или зеленчуци).
Шотландия: Пайове с говеждо месо.
Сърбия: Тиквени семки, слънчогледови семки и захаросани плодове (ябълки, грозде, сливи).
Словакия: Явява се гранична нация между региона на колбасите и зоната на семките.
Словения: Хамбургери, хот-дог и пуканки.
Испания: Слънчогледови семки, а много често феновете си носят и франзели с хамон, увити във фолио.
Швеция: Територия на хот-дога, макар че мазаринът (торта с пълнеж от бадемова паста) и кафето също са любими.
Швейцария: Бира и наденица.
Турция: „Köfte ekmek (турски вариант на сандвича с кюфтета) е придружен от айран.
1Коментар