Официалният сайт на УЕФА публикува много интересен материал за това какво консумират феновете по време на мач в различните страни на континента. Според материала, футболните привърженици в България залагат основно на слънчогледовите семки.

Ето какво ядат феновете по стадионите в Европа:

Албания: Кебап, кюфтета и бира.

Армения: Слънчогледови семки.

Австрия: Шницелбургерите (шницел в хлебче) са в конкуренция с със сандвич с колбас и сирене.

Азербайджан: слънчогледови семки

Беларус: Едри слънчогледови семки.

Белгия: Типично белгийска кухня – чипс с майонеза, полята с бира.

БЪЛГАРИЯ: Слънчогледовите семки преобладават, но хот-догът и кюфтетата са популярни в по-студените дни.

Хърватия: "Koštice, Kikiriki" (семена, фъстъци) е обичайният вик на продавачите на храни, които обикалят трибуните в Хърватия.

Кипър: Подобните на гевреци хлебни пръчици (често покрити със сусам) са популярен избор заедно с фъстъци, телешките или агнешките крокети, а за финал на почит са поничките. Студеното кафе е предпочитаната напитка.

Чехия: Наденица и бира. Клубовете дори се състезават за това кой прави най-добрата наденица.

Дания: Предпочитаното блюдо на стадиона е наденица в хлебче с горчица и кетчуп, плюс наливна бира.

Англия: Пайовете с месо осигуряват традиционния съпровод на футбола.

Естония: Най-разпространените закуски са гореща супа (в студен ден), чеснов хляб, хот-дог.

Фарьорски острови: Освежителните напитки са ключов елемент от дейностите за набиране на средства на клубовете във Фарьорските острови. 

Финландия: Това е територия на колбасите. Кафето е най-разпространената напитка. Бира се продава само на по-големите стадиони.

Франция: Това е мястото на добрия вкус и  изобилието от регионални вариации. Сандвичът с колбас е типичен за бретонските клубове. В много региони се предлага пържена свинска наденица в тънка палачинка, която може да се яде студена или топла. Към нея се добавя и перфектната местна напитка от ябълков сайдер.

Северна Македония: Слънчогледовите и тиквените семки се консумират в колосални количества.

Грузия: Слънчогледови семки и печени фъстъци.

Германия: Подобно на Франция има много регионални вариации, но бирата и братвурстът се комбинират най-често.

Гърция: Менюто е солидно – наденица и пържени картофи с много майонеза и горчица.

Унгария: Бира и слънчогледови семки на корем. Другият вариант е нещо, което прилича на гигантски геврек, с разтопено сирене отгоре.

Исландия: Хот-договете и содата вече отстъпват място на пицата и газираното.

Италия: Най-известната храна на трибуните е сандвич със салсиче в Северна Италия и наденица на скара с лук и червен пипер в Рим и на юг.

Латвия: Бира, чипс и слънчогледови семки.

Литва: Бира, придружена от специфичен за Литва специалитет – пържен хляб с чесън.

Люксембург: Бира и колбаси, като понякога се стига и до свръхлукс - шампанско.

Малта: Капучино и сандвич.

Молдова: Слънчогледови семки.

Черна гора: Слънчогледови семки, фъстъци и бира.

Холандия: Бира и хамбургери.

Северна Ирландия: Нормалните за страната бургери, кафе и сезонна супа.

Норвегия: Наденица в хляб.

Полша: Набляга се на колбасите и хот-дога.

Португалия: Най-популярните са бифаните (сандвич със свинска пържола на скара, с добре подправено месо и, ако желаете, малко горчица или някакъв пикантен дресинг), ентремеади (сандвич с две или три парчета някакъв вид свински бекон на скара – някои обичат да ядат майонеза и/или горчица).

Ирландия: Паят от говеждо месо в английски стил се завръща и се бори с доминацията на чипса.

Румъния: Слънчогледови и тиквени семки.

Русия: Слънчогледови семки, шам фъстък и други ядки. Напоследък скорост набира хот-догът.

Сан Марино: Доминира местен специалитет - пиадина (тънък плосък хляб, пълнен със сирене, салам, шунка или зеленчуци).

Шотландия: Пайове с говеждо месо.

Сърбия: Тиквени семки, слънчогледови семки и захаросани плодове (ябълки, грозде, сливи).

Словакия: Явява се гранична нация между региона на колбасите и зоната на семките.

Словения: Хамбургери, хот-дог и пуканки.

Испания: Слънчогледови семки, а много често феновете си носят и франзели с хамон, увити във фолио.

Швеция: Територия на хот-дога, макар че мазаринът (торта с пълнеж от бадемова паста) и кафето също са любими.

Швейцария: Бира и наденица.

Турция: „Köfte ekmek (турски вариант на сандвича с кюфтета) е придружен от айран.