Изпълнителният комитет на Израелската футболна асоциация (ИФА) на свое заседание от днес взе решение да не продължава договора на националния селекционер Луис Фернандес. Французинът подписа договор през май 2010-а година със задачата да изкара европейските квалификации, а също така имаше опция и за ново  двегодишно удължаване. Федерацията обаче реши да не се възползва от тази възможност.

Президентът на ИФА Ави Лузон изказал благодарност на треньора за свършената работа, но заяви, че в Израел не са доволни от пропуснатата възможност да продължи на финалите догодина в конкуренцията на Хърватия и Гърция.

Новият национален селекционер ще бъде Ели Гутман, който за последно работеше в Апоел (Тел Авив), а преди това изкара няколко години в кипърското първенство начело на АЕЛ Лимасол.

Дебютът на Гутман начело на израелския национален отбор ще бъде на 29-и февруари срещу Украйна в контролна среща.

Самият Фернандес пък отвърна, че приема решението на шефовете, но не смята за удачно да се назначи местен треньор.

"Израелската лига е толкова слаба, че не виждам с какво един треньор от това ниво ще повиши качеството на представителния отбор на страната“, заяви Фернандес, един от най-добрите играчи на Франция от 80-те години. Той беше част от поколението на Мишел Платини, което спечели Европейската титла през 1984-а година и два пъти достигна до полуфинал на Световни първенства.