Световният шампион по футбол с Франция от 1998 година Лилиан Тюрам предложи решение за борбата с расизма в интервю за английския вестник "Гардиан". Според него основната отговорност пада върху белите футболисти, които трябва да отказват да играят при най-малкия инцидент на трибуните.

"Ако трябва да говорим за расизъм, трябва да го направим с белите футболисти. Същото е и при сексизма - тези, които първо трябва да се образоват, са момчетата и мъжете. Да, има расизъм, но защо? И защо продължаваме да говорим, че има бели и не бели? Ако не познаваме причините, няма как да разберем защо съществуват предразсъдъците", каза Тюрам пред вестника в интервю, в което представя новата си книга.

"Често играчите, които са обект на расистки обиди, се питат: "Какво трябва да направим?" Това е много лицемерно, защото предполага, че проблемът идва от тях и те са тези, които трябва да намерят решението. А е важно белите играчи, които почти винаги са мнозинство, да откажат да играят. При това положение властите ще бъдат принудени да действат. Ако искате да провокирате промяната, трябва да действате, за да накарате властите да осъществят промяната. 2021 година е и все още има расистски песни по стадионите. Това означава, че властите не са си свършили работата", убеден е бившият защитник на Ювентус, Парма, Барселона и Монако.

Лилиан Тюрам даде за пример капитана на Ливърпул Джордън Хендерсън, който взе публично позиция по проблема.

"Намирам това за фантастично, защото означава, че той е разбрал, че расизмът го засяга и него. Той не е неутрален, осъзнал е, че не е работа на малцината, които са жертви на расизма, да го заклеймяват. Играчи като него дават пример. Колкото повече хора посочат с пръст расизма, толкова повече ще се приближим до равенството. Ако не казваш нищо, е равносилно да си съгласен с насилието, което представлява расизмът", казва Тюрам.