Звездата на Бордо Йоан Гуркюф спечели приза за Футболист №1 във Франция, а треньорът му в тима на „жирондинците” Лоран Блан бе отличен като най-добър в своята категория.

Миналата година Гуркюф остана на трета позиция, но феноменалния сезон на Бордо, и важната роля на полузащитника за първата титла на отбора от 10 години насам, го изкачиха до първото място. 23-годишният футболист се утвърди и като член на националния отбор на Франция, спечелил виза за Световното първенство догодина.

Йоан Гуркюф получи 127 точки, цели 55 повече от подгласника си Никола Анелка. Зад него останаха и вратарят на Лион Уго Лорис, и Тиери Анри.

Лоран Блан от своя страна също убедително победи в класацията за Най-добър треньор. Младият специалист има 112 точки, пред Арсен Венгер, който е с 56.

„Винаги, когато получиш признанието на треньорите, или на играчите, какъвто е случаят при Йоан, е много приятно,” каза Блан.

Бащата на Йоан Гуркюф, Кристиан, който е треньор на Лориен, остана трети в подреждането с 42.5 точки, пред Филип Монтание от Валенсиен.