Трима бивши младежки национали на Франция получиха разрешение от ФИФА да сменят националността си и да играят занапред за представителния отбор на Сенегал. Решението е изпратено днес от Цюрих до държавата в Западна Африка.

Става дума за защитникът на Пари Сен Жермен Абду Диало, бранителят на Монако Фоде Бало-Туре и халфът на английския Лестър Нампалис Менди. И тримата са мотивирали писмата си по един и същи начин- семействата им произхождат от Сенегал, а и никога не са играли за първия отбор на петлите, единствено за селекцията до 21 години. Така триото е на разположение на отбора за мачовете от турнира за Купата на Африканските нации и в квалификациите за Мондиал 2022.

Отборът на Сенегал с участието на нападателя на Ливърпул Садио Мане вече се класира за Купата на нациите, която стартира през януари в Камерун, макар и през този месец да има още квалификационни срещи, които трябва да се изиграят.

И тримата въпросни футболисти, за които ФИФА каза ДА, са в обявения миналата седмица състав за срещите с Република Конго в петък и домакинството на Есватини (бивш Свазиленд) другия вторник.

Световните квалификации за Сенегал започват през май, където в групата съперници на тима са отново Република Конго, Намибия и Того. Победителят от тази група се класира за плейофите. Сенегал игра на предишното Световно в Русия, където отпадна в груповата фаза от Япония заради по-лоши показатели при наказателните картони.