Бившият национален селекционер на Франция Раймон Доменек влезе в косвена полемика с мениджъра на Челси Жозе Моуриньо, а също и футболистите Никола Анелка и Франк Рибери в новата си книга.

Четивото, което носи името „Моят страстен речник на футбола“, има претенцията да превежда читателя от А до Я във футболната игра.

На страниците Моуриньо отнася доста ирония заради началото на своята кариера, когато работи като преводач на сър Боби Робсън. „Това е проблемът с преводачите – идва един момент, в който си мислят, че те са хората, пишещи текста“, отбелязва Доменек.

Анелка пък е представен като „д-р Джекил и мистър Хайд“ заради скандала, който спретна в лагера на „петлите“, докато треньор беше Доменек. Впоследствие атаката се насочва и към Франк Рибери. „Той принуди националния отбор да следва неговото лошо поведение, дори актовете му на глупост, в Южна Африка и след това. После обаче господинът държеше примерно поведение, понеже искаше да спечели Златната топка.“

Поредният, който търпи критиките на Доменек, е Зинедин Зидан. Той е сравнен с Тиери Анри, който игра с ръка, за да помогне за спечелването на баража срещу Ирландия по пътя към Мондиал 2014. Според Доменек в този епизод Анри е жертвал собствения си имидж в името на отбора, докато при удари с глава срещу Матераци във финала на Световното през 2006 година Зидан е пожертвал шансовете на тима в името на своята гордост.