Детронираният наскоро като шампион на Франция тим на Монако допусна второ поредно поражение в Лига 1. Като ехо на боя с 1:7 от Пари Сен Жермен седмица по-рано, сега хората на Леонардо Жардим паднаха с 1:3 от средняка Гингам в 34-ия кръг.

Макар че мачът имаше своята тежест в битката на „монегаските” да опазят второто  място срещу Олимпик Лион (2-ата позиция носи директно класиране в групите на Шампионска лига, докато третият трябва да играе плейоф – б.р.), наставникът им трябваше да импровизира при избора на титуляри заради множеството контузии сред редиците. На всичкото отгоре звездата Радамел Фалкао се контузи по време на загрявката.

За да стане още по-тежко, Монако още в 21-ата минута остана с човек по-малко на терена. Груба колективна грешка в отбраната на „монегаските” позволи на Маркъс Тюрам да стреля към вратата от десетина метра. Тъй като вратарят Сейду Си нямаше да може да реагира, Жемерсон умишлено спря с ръка пред голлинията влитащата топка. Заради това си действие бразилецът резонно беше изгонен с директен червен картон, а Джими Бриан реализира отсъдената дузпа – 1:0.

В 34-ата минута Гингам удвои с фамозен гол. Клеман Грение изпълни заучено ъглов удар отляво по атаката, като насочи подаването си извън наказателното поле. Етиен Дидо посрещна топката със злокобно воле, което щеше да скъса мрежата – 2:0.

В самото начало на второто полувреме домакините тотално убиха всякаква интрига. Никола Бенезет се подигра с Жорже отдясно по атаката и нахлу в пеналта. Той даде пас към Бриан, който пропусна топката за Тюрам, а последният прецизно насочен шут прати кълбото в долния ляв ъгъл – 3:0.

Голът на честта за Монако дойде в 63-ата минута. Крайният защитник Алмами Туре се възползва от чудесно центриране на Тома Лемар от пряк свободен удар. С глава бранителят нанесе параболичен изстрел, който срещна напречната греда и се оплете в мрежата – 3:1.

Във временното класиране 4 кръга преди края Монако е втори със 70 точки, докато третият и четвъртият съответно Олимпик Лион и Олимпик Марсилия са с по 69. Петият Рен е вън от сметките, тъй като има само 48 пункта.

Лига 1, 34-и кръг, резултати от неделя:

Амиен – Страсбург 3:1

Метц – Каен 1:1

Тулуза –Анже 2:0

Гингам – Монако 3:1

по-рано днес: Олимпик Марсилия – Лил 5:1