Централният защитник Алекс обяви края на своята футболна кариера. Преминалият през Челси, Пари Сен Жермен и Милан играч спира с активния спорт на 34-годишна възраст.

Ветеранът се раздели с „росонерите“ в края на миналия сезон и възнамеряваше да изкара един последен сезон в родната Бразилия. Тези планове обаче така и не се осъществиха, защото Алекс получи тежка травма в коляното. Въпреки това Сантос все пак му отправи оферта за договор, който бранителят отхвърли.

„Отказвам се, взех решението с помощта на моето семейство“, коментира Алекс. „Ще трябва да се оперирам и после ще ми отнеме 9 месеца, за да се възстановя. Просто повече не мога да издържам на болката.“

Професионалната кариера на Алекс стартира през 2002 година именно в Сантос. Там той изкарва 2 сезона, преди да бъде закупен от Челси. Тъй като англичаните не успяват да му уредят работна виза, поради което „сините“ сключват договор с ПСВ Айндховен. От 2004 до 2007 година Алекс играе при тях като преотстъпен, а по всяко време Челси може да го повика в редиците срещу сумата от 1 милион евро.

Тъкмо сезон 2007/2008 е първият за Алекс във Висшата лига, където остава до януари 2012 година. Тогава ПСЖ плаща 4,2 милиона евро за подписа му. Във френската столица Алекс остава 2 години, а от 2014 до това лято брани цветовете на Милан.

Южноамериканецът е трикратен шампион на Холандия с ПСВ, като веднъж печели и Купата на страната. В Англия с Челси триумфира веднъж във Висшата лига и два пъти вдига ФА Къп. Двата му сезона в ПСЖ му донасят две титли на Лига 1 и Купата на Лигата от кампания 2013/2014.