Много от южноамериканските футболни звезди често признават, че са стартирали кариерата си в бедност и нищета. В Бразилия и Аржентина стандартът на живот е далеч от футболните успехи на двата гиганта, и това кара купища играчи от тези страни да търсят късмета си в Европа.

Подобна е историята на бразилския нападател на Евертън Жо, който вече години наред рита на Стария континент, само за да издържа семейството си от другата страна на Океана. От точно седем години пък Жо играе в памет на своя брат Жеан, загинал в автомобилна катастрофа.

Жо постоянно изпраща пари на семейството си, за да го държи далеч от Сапопемба – един от най-бедните квартали на Бразилия. Именно там е израснал нападателят, и сега не крие, че прави всичко по силите си, за да си извоюва по-висока заплата.

22-годишният Жо разказва за майка си, която е камериерка, и за баща си – таксиметров шофьор, които работят по 12 часа на ден. Съвсем наскоро талантът успя да осъществи мечтата си и да им купи къща, далеч от Сапопемба.

„Искам да играя, защото семейството ми разчита на мен. Нуждая се много от пари, защото майка ми трябва вече да се пенсионира. Тя не иска да работи вече като камериерка, защото има сериозни здравословни проблеми. Не искам и баща ми да работи. Винаги съм искал да им купя къща, за тях и за сестрите ми, и работих много здраво, за да го постигна. Сигурен съм, че сега животът ни ще се промени.”

Жо непрекъснато си напомня колко късмет има, че е станал футболист. „Баща ми бе много щастлив, когато заиграх в Коринтианс още като дете, защото и той е бил юноша там. Но кариерата му бързо е приключила, заради нощния живот, на който се е отдал. Затова днес той бди над мен. Не иска да допусна неговите грешки,” споделя Жо.

Той призна още, че е можел да се присъедини към Манчестър Юнайтед още в младежките формации, но навремето Коринтианс е блокирал неговия трансфер.