За мениджърите във Висшата лига да свалят напрежението след мача е жизненоважен въпрос. Докато беше треньор на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън намери много приятен метод – да кани своите колеги след мач на чаша вино.

С годините той наложи това като традиция, а част от останалите мениджъри също я приложиха. Оказва се, че чаша червено вино може да направи и най-върлите съперници на терена много по-близки.

„Похарчих 450 паунда за бутилка вино. Трябваше да разбия касичката-прасе на малката си дъщеря“, разкри с чувство за хумор младият треньор на Бристъл Сити Лий Джонсън. Той се опитал да направи впечатление на мениджъра на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо след мача между двата тима през декември 2017 година. Лий Джонсън направил истинско разследване, в опит да разбере кое питие допада най-много на неговия съперник. Треньорът намерил не просто вино, а Barca Velha Red от 2004 година.

Лий Джонсън поръчал бутилката, която трябвало да пристигне от Португалия. Но... в този мач Бристъл победи Манчестър Юнайтед с 2:1 и стигна до полуфиналите за Купата на лигата. Жозе Моуриньо бързо се прибрал от терена, а скъпото вино така и останало у Джонсън. Горката му дъщеря!

„Всеки млад треньор като мен се опитва да подражава на подобни специалисти“, заяви Лий Джонсън, който се надяваше само на 10 минути с именития си конкурент.

Традицията тръгва от легендарния сър Алекс Фъргюсън. По ирония на съдбата днес той не може да пие от любимия си еликсир, заради операцията, която претърпя преди няколко месеца. Но именно той въвежда традицията, да кани мениджърите от Висшата лига в кабинета си.

„Ние работим в една сфера, имаме общи проблеми. Затова винаги каня треньорите на гостуващия отбор на чаша вино. Дори и да има напрежение, намирах момента да му кажа, че играта си е игра, но животът продължава“, спомня си шотландецът.

Всичко започва от неговата съпруга. Фъргюсън е бил обсебен – футболът дотолкова го обгръща, че не мислел за нищо друго. Никакви увлечения, никакво хоби, никакви срещи с приятели – само футбол, футбол, футбол. Трябвало да намери нещо различно. „В противен случай ще се убиеш“, казала му Кати.

Защо вино?

До 30 години Фъргюсън не е имал и понятие от вино. Що за индустрия е това? Треньорът е разказвал историята. На годишнина от сватбата им (той бил на 33 години тогава) купил бутилка вино за 15 паунда, на което половинката му реагирала еднозначно: „Колко плати за това? 15 паунда? Полудял ли си?“ (Било прекалено скъпо за нея.)

Всичко се променя през 1991 година, при едно пътуване с Манчестър Юнайтед до Монпелие. Мениджърът се оказва в изби и от този момент интересът му към винопроизводството се разпалило с пълна сила. В последствие дори си прави умопомрачителна селекция, а част от огромната му колекция от бутилки продава чрез аукцион на „Кристис“ за 3 милиона паунда през 2004 година. Цените на различните бутилки варирали между 350 и 78 хиляди паунда.

Истории от съблекалнята

Всички добре знаят, че езикът на сър Алекс Фъргюсън може да бъде много остър. Веднъж той казал на собственика на Челси Роман Абрамович, че вината на лондонските клубове са като разтворител за боя. В отговор на това руският бизнесмен му изпраща кашон с едни от най-елитарните италиански вина.

Що се отнася до Жозе Моуриньо, шотландецът разкрива: „Жозе ми обеща Barca Velha, а купи някакво друго. Разкритикувах го, затова следващия път купи Barca Velha“.

Според друга история, мениджърът Сам Алърдайс отворил бутилка вино „да диша“ в подготовката си за пристигането на Фъргюсън, но чистач изсипал бутилката в мивката.

Различни, но и толкова еднакви

Сър Алекс Фъргюсън години наред беше една от най-авторитетните личности във Висшата лига. Да общуват с него било мечта на много специалисти. Но и самият той нямал нищо против да разговаря с тях.

Жозе Моуриньо влезе в английския футбол с гръм и трясък. Фъргюсън, конкурирайки се с Арсен Венгер, срещна още един съперник в негово лице. От момента, в който шотландецът и португалецът изпиват донесената от Специалния бутилка вино Barca Velha Red от 2004, техните срещи след мач стават традиционни.

През май 2016 година, когато журналистите хванали Жозе Моуриньо на изхода на магазин за вино в Лондон, той излизал с пакет, а на следващия ден той бе обявен за мениджър на Манчестър Юнайтед. Без всякакви съмнения – в този пакет било виното, предназначено за един-единствен човек – Алекс Фъргюсън.

В действителност, шотландецът не винаги е бил толкова учтив. През 2010 година Челси, под ръководството на Карло Анчелоти, побеждава Манчестър Юнайтед на „Олд Трафорд“. Шотландецът бил ужасно ядосан от загубата. Прибрал се в кабинета си и си пуснал да гледа конни надбягвания, пиейки вино. И отказал да го подели с Карло Анчелоти. Италианецът почакал пет минути пред кабинета и след това си тръгнал.

Най-големият сноб в това отношение бил смятан Арсен Венгер. Сам Алърдайс се оплаквал, че французинът като мениджър на Арсенал през цялото време игнорирал неговите покани и не отивал за чаша вино. Според Големия Сам чуждестранните треньори трудно се вписвали в тази традиция.

Съвсем на другия полюс е разказът на бившия мениджър на Блекпул Йън Холоуей. Той бил поканен от Арсен Венгер на чаша вино, при това разговорът им бил много приятен. „Той беше много учтив. Венгер е човек, на когото се възхищавам. Той е добър човек и джентълмен“, заяви Йън Холоуей.

В действителност Арсен Венгер подбирал мениджърите, с които пиел вино след мач. Французинът винаги е бил на нож с Жозе Моуриньо, който вербално воюваше с него. Венгер не харесвал и футбола на Сам Алърдайс. Мениджърът на Арсенал тогава се изказваше с уважение към всеки един, но да ги покани на чаша вино. Не, благодаря!

Арсен Венгер винаги е обичал да пие вино. „Сега просто искам да отида и да изпия чаша вино със сър Алекс, защото той винаги има хубаво вино.“

През 2011 година за 25-ата годишнина на Фъргюсън в Манчестър Юнайтед, Сам Алърдайс му подарил бутилка Chateau Latour 1986 – от годината, я която шотландецът оглави „червените дяволи“. След мача Големият Сам бил поканен в кабинета и двамата пили от подаръка.

Новата вълна

Мениджърите от новата вълна също не се отказват от удоволствието да разменят думи с чаша в ръка. Хосеп Гуариола, треньор на Манчестър Сити, например, дори закъсня за пресконференция след мача, защото бил поканен на бутилка вино от Тони Пюлис.

„Преди всичко, извинете за забавянето. Тони Пюлис – този Тони Пюлис, и червеното вино – това червено вино...“ - оправдал се Гуардиола.

Лий Джонсън, същият, който купил скъпата бутилка за Жозе Моуриньо, се наложило след това да я пие с Пеп Гуардиола, защото Бристъл се падна на полуфиналите за Купата на лигата с Манчестър Сити. Но отново нещата се объркали. Лий Джонсън се надявал да опита от виното от Португалия с Гуардиола. „За съжаление, треньорът на вратарите изпи тази бутилка. И аз не бях много доволен“, разкри младият треньор, запитан за бутилката Barca Velha от 2004 година.

Маурицио Сари, който оглави Челси през лятото на 2018 година, също успя да се повлияе бързо от тази традиция. В Италия няма такава, в противен случай Сари щеше да в подготвен за срещата със Нийл Уорнък от Кардиф Сити. Мениджърът на Челси взел отлично вино от родната си Тоскана, за да я изпие със съперника си. Но когато той пристигнал, се оказало, че в кабинета му няма тирбушон.