Въпреки полюсните мнения, решението на съдията Дамир Скомина да отсъди наказателен удар в 22 секунда от финала на Шампионската лига, е било правилно. Медиите в Англия побързаха да разкрият какви са били директивите на УЕФА към съдиите още в началото на годината.

Реферът дори не се позова на системата за видеонаблюдение (ВАР), което разрази голяма полемика във футболните среди. Той взе решението мигновено, без лично да разгледа ситуацията. Малко по-късно състемата потвърди правотата на арбитъра.

Играчът на Тотнъм Муса Сисоко е улеснил съдията при неговото решение. След удар на Садио Мане, топката удари първо подмишницата на халфа на „шпорите” и се претърколи към ръката му. 11-метровият удар беше реализиран от Мохамед Салах, а в последствие Ливърпул триумфира с трофея след 2:0.

Словенският съдия при всички положения е трябвало да отсъди дузпа, заради указанията на шефа на съдиите към УЕФА Роберто Росети.

На пресконференция преди фазата на елиминациите в Шампионската лига той разкри, че има три неща, които се взимат от значение, независимо дали актът е бил умишлен, или не.

1. Има ли движение на ръката към топката

2. Дистанцията между двамата играчи

3. Позицията на ръката

Мохамед Сисоко направи движение с ръката към топката, имаше определено разстояние между Мане и французина, който беше разперил ръката си във въздуха.

Тези показатели са достатъчни, за да оневинят Дамир Скомина във финала на Шампионската лига. Според тълкуванията на УЕФА, съдията не е имал друга възможност да реагира и затова не е имало причина да поиска преразглеждане чрез ВАР.