Тайландскaта агенция за борба с корупцията съобщи, че започва разследване на финансовото състояние на прогонения бивш министър-председател на страната Таксин Шинаватра, който закупи английският футболен клуб Манчестър Сити.

Разследващата комисия ще изиска от централната банка да изготви доклад за разходите на Шинаватра и от британското правителство за потвърждение на покупката на "гражданите".

"Искаме да знаем дали Таксин наистина е закупил отбора. Ако да, откъде е взел парите и дали те са били заявени в анти-корупционната комисия", съобщи директорът на комисията Нам Имям.

Друг член на разследващия орган, пожелал анонимност, заяви, че британското посолство в Банкок ще бъде помолено за съдействие при разследването дали Таксин Шинаватра е купил Манчестър Сити сам или в сътрудничество с други хора. Другият въпрос е дали финансирането е осигурено от законен бизнес или с финансови манипулации.

През август от разследващата комисия съобщиха, че активите на Таксин (2.15 милиарда долара) може да са дошли от натрупване на финансови средства в сметки в Тайланд след злоупотреба с позицията си като министър-председател.