Талантът от школата на Норич Шей Хътчисън се закле, че няма да позволи здравословният му проблем да попречи на мечтата му да стане професионален футболист.

19-годишният англичанин има наследствен проблем, наречен „Синдром на Алпорт“, който се описва с бъбречна недостатъчност, която влияе на зрението и слухът му. Бащата на Хътчисън дарява бъбрека си през 2018 година, но сега той функционира едва на 17%.

Талантът се присъединява към Норич от Арсенал на 16-годишна възраст. В момента състоянието му причинява допълнителна умора, но той споделя, че се е научил да се адаптира към това.

„Моята мечта и цел е да играя за първия отбор на Норич. Надявам се да успея да се преборя с болестта и да се върна на терена, за да стигна до това ниво“, заявява нападателят на Норич пред Sky Sports.

“Никога няма да позволя на нещо да ми се изпречи на пътя. Бях решен на това от самото начало. Трябва да гониш мечтите си. Ако обичаш едно нещо, отиди и го вземи“, споделя още той.

„Да, знам, че здравето трябва да е преди футбола, но няма да се предам. Смущава ме единствено фактът, че не мога да изиграя пълни 90 минути, защото се изморявам по-бързо от останалите. Но вече разбирам това“, казва Хътчисън.

Младокът не разкрива състоянието си пред персонала на Норич от страх да не бъде изгонен, но клубът реагира мигновено и го подкрепи, след като разбра за него. „Канарчетата“ веднага приспособиха тренировъчната му програма, така че той да има едно занимание по-малко от съотборниците си и да може да провежда редовно изследвания за подобряване на състоянието си.

„Толкова иска да бъде футболист. Уплаши се, че ако ни каже истината, мечтата му ще бъде отнета“, споделя треньорът на втория тим на Норич Дейвид Райт.

„Сега Шей разбра, че нещата няма как да стоят така и футболът в момента трябва да на второ място. Нуждае се от трансплантация на бъбрек, защото това е много, много сериозно нещо от гледна точка на здравето му“, добавя още той.

Мениджърът на Норич Даниел Фарке казва, че клубът приема много сериозно задълженията си да се грижи за своите играчи, а не всичко да се приема като бизнес.

„Разбира се, че ще сме щастливи, когато има успешни футболисти, които да окажат голямо влияние за Норич, но първо винаги се поставяме на мястото като хора. Грижим се за играчите и мисля, че Шей е в най-добрите ръце“, казва Фарке.