След като беше показан на пазара в Кан през май и участва в конкурсните програми на престижните филмови фестивали в Сараево и Варшава, филмът на Стефан Вълдобрев “Манчестър Юнайтед от Свищов” получи поредното си признание: покана от най-големия световен форум за документално кино ИДФА, който ще се проведе в края на ноември в Амстердам.

Премиерата на филма се състоя на тазгодишния София Филм Фест и беше единодушно определена от зрители и специалисти като една от сензациите на фестивала.

Лентата разказва за странната човешка мечта да бъдеш кръстен на любимия си отбор и ни пренася в света на един строителен работник и колоритните му приятели, създавайки вълнуващ портрет на днешна България с нейните неспокойни, лутащи се хора, толкова разочаровани от своето ежедневие, че духом живеят или на друго място, или в друго време.

Историята започва от Свищов, проследява битката на героя със системата, отвежда ни до стадион Олд Трафорд при неговия идол Бербатов и завършва на брега на Дунав, поставяйки въпроса за собствената ни идентичност, за това кои сме и какви искаме да бъдем.

“Това е филм за Театъра на мечтите, който всички ние обитаваме. И ме радва мисълта, че именно в “Манчестър Юнайтед от Свищов” Димитър Бербатов направи филмовия си дебют. Имайки предвид професионалния му интерес към киното, бих подпомогнал всякак една негова бъдеща актьорска кариера.”, сподели наскоро Стефан Вълдобрев.

Продуцентът на филма Драгомир Керанов заяви, че преди броени дни са приключили преговорите и е бил подписан договорът, с които Лондонската дистрибуторска компания ТВФ Интернешънъл е откупила правата за телевизионното разпространение на филма на територията на целия свят.

Готов е и официалният уебсайт на продукцията:

http://www.mymatemanchesterunited.com

Ето и трейлърът на филма:

 

Стефан Вълдобрев е роден през 1970 г. в Стара Загора. През 1993 г. завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ и през следващите години играе в 10 игрални филма и в повече от 50 театрални постановки. Композира музиката за над 15 филма, между които български, чешки, норвежки, словенски, игрални и документални продукции. Има издадени девет албума с авторски песни и инструментална музика, между които „към”, „Пропаганда, хромозоми, силикон”, „Обичам те, мила”, „Пансион за кучета”, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”.

Печели две награди „Златна роза” – през 2000 г. за дебют и през 2004 г. за най-добра мъжка роля. През 2006 г. специализира режисура във филмовата академия FAMU в Прага, Чехия. Автор е на късометражни филми, телевизионни предавания и музикални клипове. „Манчестър Юнайтед от Свищов” е първият му документален филм.

Филмография като режисьор

2011 “Манчестър Юнайтед от Свищов”, документален, 57min, HD

2007 “Скрито”, късометражен игрален филм, 14min. 16mm.

2006 “Хана”, късометражен игрален филм, 5 min. HD

ИДФА (IDFA – International Documentary Festival Amsterdam) е най-големият световен филмов фестивал за документално кино. Провежда се ежегодно в Амстердам, Холандия от 1988 год. насам. Всяка година в програмата му намират място над 200 от най-добрите документални филми, създадени в цял свят. Над 120 хиляди зрители и над 2000 официални гости присъстват ежегодно на събитието.

Тазгодишното издание ще се проведе между 16 и 27 ноември 2011 год. и ще представи 319 документални филма (подбрани от общо над 3600 кандидатури от цял свят). Те ще бъдат представени в 19 категории.

http://www.idfa.nl