Футболната асоциация на Англия ще сложи край на една дългогодишна традиция. Победителите за ФА Къп получаваха като подарък кашон с шампанско, но от този сезон, пенливото питие вече ще бъде безалкохолно.

Като основна причина от ФА посочват уважение към религиозните вярвания на играчите, но от друга страна не е тайна, че някои от футболистите нямат навършени 18 години, за да употребяват алкохол.

Отколешна традиция е победителят от турнира да получава в своята съблекалня шампанско като поздравителен жест към победителите. След проведени вътрешни дискусии обаче от ФА се отказват от тази идея, за да не нарушават религиозните забрани за алкохол в някои вярвания.

шампанско

източник: Gulliver/GettyImages

Мюсюлманската религия строго забранява алкохола, докато в други не се препоръчва. Някои футболисти обаче дори не са навършили пълнолетие в подобни решаващи мачове.

Пръскането с шампанско след вдигането на трофея е начин на радост, който всички са свикнали да наблюдават. В този момент обаче някои футболисти трудно биха се опазили от алкохола. Решението на ФА е да постави безалкохолен заместител, за да могат все пак отборите да се радват по подобен начин.