Футболната легенда Дейвид Бекъм явно има толкова голямо влияние и здрава фенска маса, че в будистки храм в Тайланд е поставена изрисувана в златна боя статуя пред олтара, предизвиквайки огромна изненада сред туристите.

Храмът Париват в Банкок е поставил статуята на Бекъм преди две десетилетия, когато Манчестър Юнайтед написа история, ставайки първият английски клуб с требъл.

"1999-а - годината, в която скулптурът е изработил статуята, по същото време, когато Манчестър Юнайтед постигна требъл, обяснява вторият абат на манастира Боонрюнг Пооянаваро, цитирайки спечелените купи във Висшата лига, Купата на Англия и Шампионската лига на УЕФА.

Статуята е построена като традиционен гаруда-паметник, като Бекъм е с клубната фланелка и специфичната за онова време прическа - разделена коса по средата с път, придържана на олтара, но без традиционната креатура с птичи крила.

А въпросната статуя привлича туристите в храма и до днес.

"Впечатлена съм от статуята. Тя може да привлече много хора да посетят храма, в това число и децата, които мечтаят да повторят кариерата на своя футболен герой, заяви Титима Мунмай, след като направи няколко снимки с телефона си.

Храмът е дом на още много герои от масовата култура. Снимки на Върколака, Супермен и покемона Пикачу украсяват интериора и екстериора. Монасите твърдят, че героите на поп-културата са поставени, тъй като се смятат за добри символи, които могат да помогнат за защита на будизма./БТА