Двама футболисти от Висшата лига на Англия, единият от които е национал на „трите лъва“, най-вероятно ще обявят публично хомосексуалността си в най-скоро време. Двамата, чиито имена засега не се съобщават, ще се превърнат в първите футболисти от английския елит, които правят това публично достояние.

Според вестник Telegraph, двамата вече са информирали своите клубове и семействата си, като дори са получили подкрепата на Футболната асоциация и Асоциацията на професионалните футболисти в Англия.

„Тяхната конфиденциалност трябва да бъде уважена, докато самите те не пожелаят това да се промени. Равенството заема челно място в нашата програма и като тяхна асоциация, ние очакваме те да бъдат третирани с уважение заради решението да обявят публично своята сексуалност. Надяваме се, че футболната общност, включително медиите и феновете могат да покажат пример, който да бъде следван. Футболът трябва да бъде готов да приеме подобни неща“, коментира Гордън Тейлър, председател на Асоциацията на професионалните футболисти в Англия.

Миналата година, бившият футболист на Астън Вила и Евертън Томас Хицлшпергер (на снимката) се превърна в първият бивш футболист от Висшата лига, който обяви, че е гей. Бившият играч на Лийдс и американски национал Роби Роджърс също стори това през 2013 година.