„Ястребовото око“ е на път да бъде въведено в английската Висша лига. Технологията ще получи петгодишен договор на стойност 12 милиона евро, според който ще започне да бъде прилагана по терените на Премиършип от следващия сезон, разкри Goal.com, а новината се потвърждава и от „Скай Спортс“.

„Ястребовото око“, което бе продадено на гиганта Сони преди 2 години, вече осигурява система за отсъждане на спорни ситуации в тениса и крикета, а сега системата ще бъде въведена и по стадионите във Висшата лига, както и на „Уембли“. Това бе решено след заседание на 20-те елитни клуба, които гласуваха анонимно между различните възможни технологии за наблюдение на голлинията и избраха именно „Ястребовото око“.

За разлика от Висшата лига, по-рано през този месец ФИФА избра системата GoalControl, която също разчита на наблюдение с камери, за Купата на Конфедерациите в Бразилия през юни и за следващото Световно първенство.

Други две лицензирани системи, които също са немски, бяха лицензирани от ФИФА, но при тях се използват магнитни сензори вместо камери.

Собственикът на Стоук Сити Питър Коутс заяви: „Аз съм за това и всички други отбори са за него, ще видим, как ще действа. Не съм за технологиите навсякъде, но мисля, че въпреки допълнителните съдии, които имаш зад голлиниите, пак става дума за човешка грешка, докато не я елиминираш. Искаме да го оставим просто и все още искаме да има много противоречия, така че не искаме да прекалим.“

"Ястребовото око" ще разчита на седем камери, монтирани около всяка една от вратите, които с точност до милиметър ще определят дали топката е преминала голлинията. Съдийската бригада ще бъде информирана чрез сигнал, който ще пристига до тях за по-малко от секунда посредством часовника и слушалката на рефера. Премиърлийг е първият вътрешен футболен шампионат, в който ще бъде използвана технологията на голлинията.