Ръководството на английската Висша лига обмисля още през следващия сезон да въведе видеотехнологията „Ястребово око” за определяне дали топката е преминала голлинията, съобщи ДПА.

„Възможно е да видим тази технология във Висшата лига още през сезон 2012/2013”, заяви генералният секретар на лигата Алекс Хорн за ББС.

„Лесно е да бъдат допуснати грешки и ние често сме били свидетели на примери, в които главните съдии и техните помощници не могат да определят дали топката е преминала голлинията, или не. Просто ние трябва да им помогнем при взимането на тези решения”, допълни той.

Хорн смята, че въвеждането на технологиите във футбола ще бъде положително за играта. „От години смятаме, че това би било отлично нововъведение в съдийския арсенал, което ще помогне за намаляването на грешките, ощетяващи един или друг отбор”, смята Хорн.

В момента девет системи за видеоповторения Ястребово око преминават тестове при независими експерти под надзора на ФИФА. Очаква се крайното решение да бъде взето през юли 2012 година.

„Не съм сигурен дали при положителен развой на нещата ще има достатъчно време системите да бъдат купени, платени и въведени в експлоатация за следващия сезон. Наистина ще бъде трудно, но не и невъзможно”, заяви Хорн.